LES CADENES DE LES COVES DE MONTDERES

Avui us proposem una caminada que us permetrà descobrir tres balmes prou interessants en el tossal de Montderes que es  troba en el lateral esquerra de la presa de Santa Anna. És una excursió curta però ben variada amb cadenes, amb una mini ferrata, cordes, grimpar ... i poder descobrir pintures rupestres /que nosaltres no vam poder localitzar). La primera de les coves és coneguda com cova de Montderes. Més amunt hi ha dues més. Nosaltres que no ens volem complicar la vida hem anomenat cova de Montderes 2 i Montderes 3. Senzill no?

FITXA TÈCNICA:

Valoració: Proposta molt interessant, encara que curata, per descobrir racons amagats.

Dificultat: Mitja, ja que cal desdendir les grapes tipus ferrata i després pujar per la cadena.

Temps:50 minuts sense incloure visita detallada de les balmes.

Distància: 1,1 km

Desnivell: 180 metres.

Itinerari lineal. Encara que el senderó arriba a un coll on podríem pujar fins al cap del tossal de Montderes. Veure l'ascensió a Montderes i la travessa de Montderes.

Aproximació:

En el km de la carretera a la Vall d'Aran hi ha el trencall a la central de Santa Anna que seguim.

O,3 km. Bifurcació. Agafem el trencall de la dreta a la presa.

2,1 km Passem després de passar dos túnels trobem un pont que creuem i aparquem el cotxe a l'esquerra.

Descripció de l'itinerari:

Agafem un camí dret els primers metres ens exigeixen fer anar les mans.

4 min Petita balma. Si el rocam està humit hem de parar compte.

8 min Arribem a un contrafort on hi ha una corda i unes grapes en forma de T. Seguim un corriol poc evident.

13 min Passem per davant de la balma de Montderes amb dos espais separats. Tindrà  una profunditat d'uns deu metres amb alguna columna. Hi ha vies d'escalada que pugen pel sostre. Hi ha força deposicions d'animals. Per obtenir informació de la cova. La pujada és fàcil però cal tenir en compte que el descens no és tan còmode. Hi ha informacions que havia pintures rupestres però nosaltres no les vam saber buscar. Vam visitar la cova a la baixada i el temps d'exploració no estan inclosos en aquesta descripció. Coordenades UTM: 31T  x=299144  y=4638947. Seguim tirant amunt pel corriol per una vall lateral.
18 min Damunt nostre queda la cova de Montderes2. Ara no hi entrem però també està formada per dues obertures amb una paret emblanquinada on sembla que hagi hagut una extracció de mineral ja que trobem cunyes amb aquesta finalitat. En el sostre hi ha força nius de roquerols. El terra està ple de defecacions. Coordenades UTM: 31T  x=299152  y=4638880

Seguim la vall tot pujant. Més amunt trobem tres trams de corda. Pot semblar innecessaris ja que es un lloc bastant pla però cal tenir en compte que la roca molla és molt lliscosa.
30 min Trobem una cadena que ens permet superar un tram llis.

32 min Cova de Montderes3 on hi ha 5 metres de cadena que ens permet arribar a la balma. És una balma allargada de poca profunditat però amb una visió del contorn impressionant. Coordenades UTM: 31T  x=299311  y=4638826
Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc

Comentaris