DOCUMENT: LA TXECA DE LA CIUTAT DE LLEIDA CASTELL DE GARDENY

Degut a una lesió greu no puc sortir d'excursió i m'he de distrauré en la segona passió: la lectura.


En el llibre ELS CAMPS DE TREBALL A CATALUNYA DURANT LA GUERRA CIVIL (1936-1939) de Francesc Badia trobo una cita (pàg. 53) del llibre MEMÒRIES (pàg 258 - 261) de prestigiós Pere Bosch Gimpera on parla de les txeques a Catalunya. La majoria estan a Barcelona (en va haver més de 40) però segons sembla en va haver una també a Lleida. Concretament en el castell templer de Gardeny. Un aspecte que m'és totalment desconegut i publicito en aquest blog.

Potser us preguntareu que és una txeca (clicar per veure la informació de Vikipèdia). No és la companya d'un txec, sinó un indret de tortura per obtenir informació dels presoners utilitzant les salvatges arts de maltractament humà més cruels que ens puguem imaginar i sense haver de justificar les seves actuacions davant el govern. 

Les txeques van ser creades pel SIM (Servei informació militar) (clicar per veure la informació de Vikipèdia). Era la policia secreta del govern que es dedicava a perseguir aquells que entenien que podien posar en perill la República: a.- la xarxa dels quintacolumnistes b.- de catòlics que s'agrupaven per assistir a la consagració de la comunió c.- anarquistes i membres del POUM - organització que tenia molta força a les terres de Lleida d.- desertors o pròfugs e.- d'altres. El SIM fou controlat pels comunistes amb suport dels col.laboradors soviètics.
El SIM fou creat oficialment l'agost de 1937 i la txeca de Gardeny només funcionaria fins l'ocupació franquista de la ciutat de Lleida l'abril de 1938.
Empresonament a la txeca d'un brigadista internacional.
Trobareu més informació sobre Txeques de la ciutat de Lleida


Per visualitzar els meus Vestigis de la Guerra Civil localitzats:

Comentaris