DOCUMENT: TXEQUES DE LA CIUTAT DE LLEIDA

 


Fa uns dies vaig trobar que a Lleida havia hagut una txeca al castell de Gardeny. Remenant pels documents de la Causa General (que es poden consultar molt bé amb el portal PARES (Archivos españoles). Nomes cal posar Causa General - (el vostre poble per exemple) i ja teniu un munt d'informació franquista. Com es veu que els guanyadors van poder escriure la seva història. L'altre dia vaig sentir una comentarista que deia que ja estava escrit tot lo de la Guerra Civil com es veu que és una ignorant del tema. Està tot escrit d'un costat però no des del vessant dels perdedors. 

Bé, com us deia, em vaig posar a remenar per la Causa General i vaig trobar que havia un apartat separat dedicat exclusivament a les txeques - Checas de Lleida i m'hi he posat. 
De fet, no diferències entre el que serien pròpiament les txeques (presons per interrogar/tortura creades pel SIM) i els camps de treball com els que va haver a Omells de Na Gaia, Ogern o Montferrer. Fullejant he trobat informació sobre les txeques de Lleida que he pensat que a algú li podria interessar:
1.- Casa Llusa (estaria a la banqueta, plaça del Segre, Av. de Jose Antonio - podria ser la casa Josa?)
2.- Baixos de la Diputació
3.- Bar Cantàbric (a l'entresol, actual plaça de Sant Joan)
4.- Baixos de la Paeria (on hi ha ja de vell antic una presó. També va fer funcions de refugi antiaeri).
5.- Una torre de la Bordeta (no identificada)
6.- Seminari nou (funcionava com a presó i van acollir presoners que es van fer a Belchite i Quinto)
7.- Castell de Gardeny 
8.- Baixos Ferreteria Florensa ( A la Banqueta, podria tractar-se de la casa Llusa (¿?)
9.- La seu del SIM a Lleida estaria a Ferran, al Banco Español de Credito.

A la documentació de la Causa General recull testimonis que van estar reclosos a les Txeques i parlen de les txeques següents segons els números escrits.
Josep Maria Sanuy Ramonich (1)
Francisco Sanuy Ramonich (3)
Consuelo Zaro Aguado (1), (3), (4), (5) - Detinguda perquè a casa seva es celebraven mises i es preparaven accions de l'anomenat Socorro Blanco.
Maria Zaro Aguado (1), (3), (4), (5) - Detinguda perquè a casa seva es celebraven mises i es preparaven accions de l'anomenat Socorro Blanco. Germana de l'anterior.
Manuel Pere Gómez (1), (3).
Blas Soria Vinuesa (3), (4), (8),. Era Guàrdia Civil. Va ser detingut ell i la seva dona que intentaven passar-se als nacionals. Jutjat va ser condemnat a pena de mort. La matinada que l'havien d'afusellar van començar els bombardeigs sobre la ciutat de Lleida preparatius de la batalla de Lleida (finals de març de 1938 per la qual cosa es va decidir endarrerir l'execució. Quan van entrar els franquistes romania empresonat a l'entresol del bar Cantàbric.
Pascual Moreno Millan (3), (9). Era Guàrdia Civil i també pretenia passar-se als nacionals i va se detingut amb en Blas Soria i esposa.

Presos detinguts en les ofensives militars de Belchite i de Quinto, traslladats a Lleida:
Jose Maria Garcia Lahoz (exp. 2 pàg 173) (6)
Santiago Soteras Fernández (exp. 2 pàg 181) (6)
Jose Serrano Albericio (exp. 2 pàg 202) (6)
Pedro Corcuera Esnaola (exp. 2 pàg 295) (6), (7)
Luís Miravete Rubio (exp. 2 pàg 299) (6), (7)
Manuel Segura Casanova (exp. 2 pàg 297) (6), (7). Explica la seva detenció al castell de Gardeny on estava en una cisterna profunda només oberta per dalt, sense llum, on havia de fer-se les necessitats on va estar tancat 50 dies. Després va estar en una sala amb 26 presos més que foren traslladats un dia per ser afusellats. Diu que només havia un càntir amb aigua pels 27. 

En les pàgines 145 i 209 es parla que havia un hospital militar a l'escola dels Maristes.

BELL LLOC
Es recull l'existència de txeques o batallons de càstig vinculades amb 46è Divisió comandada per El Campesino, Valentin Gonzalez Gonzàlez que tenia la seva seu a la Torre Felip.
Havia txeques a la casa Fabregàs, al carrer Urgell, possiblement a la casa de Miquel Arnau i amb certesa a la torre Felip. En la primera i darrera txeca es van trobar, en entrar les forces franquistes,  els cosos de víctimes torturades i maltractades en les seves dependències.

Aquesta informació ha estat treta de: ARCHIVO HISTORICO NACIONAL FC- CAUSA GENERAL
PLAZA CUARTA DE LERIDA: CHECAS - 1469, EXP-2

Comentaris