RACONS DEL MONTSEC: CASTELL DE MONTASPRE o ASPREMONT


L'Antoni Cots i en Santi Seró em proposen anar a fer un cop d'ull al castell de Montaspre de l'Ametlla del Montsec. La veritat no sé on està. Un dia plujós i emboirat em porten. Em quedo sorprès. Sempre queden racons per descobrir en el nostre territori. Trobem un cartell indicatiu i un camí fitat. Resulta interessant malgrat que la pluja ens acabarà escopint del territori. Hi ha tres elements a visitar: El castell, l'ermita de Sant Miquel i la cova.

Detall

Com arribar-hi?

Podem sortir d'Àger (5,4 km) o de l'Ametlla del Montsec (2 km) pel camí vell d'Àger a l'Ametlla també denominat camí de Barlà per on passa el GR1. Aparquem en el punt-coordenada UTM: 31T  x=318555  y=4654090. Hi ha un cartell informatiu que ens indica un camí que s'enfila vers el castell.

14 min Bifurcació de camins. Trobem un cartell informatiu. Anem a la dreta cap al castell. Ens caldrà enfilar-nos per una mena d'aresta. Hi ha diferents tanques que actualment sols queden minses restes.

18 min Arribem a la part més alta del castell que en els mapes figura com Els Castellots (784 m.) Hi ha una única muralla amb dos nivells i amb espitlleres que dominen un pas estret per on passaria el camí vell segurament. Coordenada UTM: 31T  x=318760  y=4654320 Després de visitar les restes del castell davallem i anem al pas estret que dominava el mur. Lloc interessant al peu del mur. El camí no es pot arribar a seguir. Coordenada UTM:  31T  x=318759  y=4654329. Tornem a la cruïlla.

30 min Ens dirigim a l'ermita de Sant Miquel. Si observem detingudament durant tota l'estona trobem murs que serien de les cases de l'antic poble d'Aspremont. El nom original era Aspremont però actualment s'ha canviat l'ordre dels noms i es conegut com Montaspre. De l'ermita només ens resta la paret de la dreta amb una part de ábsit i la porta d'entrada on podria haver hagut el campanar. Tot el terreny és ple de carreus caiguts. Coordenades UTM: 31T  x=318647  y=4654328

De l'extrem oposat de l'ermita (a tocar de la porta tapiada) seguim un corriol fitat que ens duu a l'entrada de la cova d'Aspremont o de Montaspre. Es tracta d'una escletxa que té una fondària d'uns 25 metres. En l'entrada hi ha un bloc caigut que divideix l'entrada. Cal fer una breu grimpada. A la meitat hi ha un altre bloc que hem de voltar sense cap dificultat fins arribar al fons de la cavitat. Hi ha formacions tipus colades. Coordenades UTM: 31T  x=318618  y=4654346

Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc

Comentaris