SOMIAR ANAR A VIURE A LA COVA DEL TUT

Fa anys baixant pel coster roí de la serra del Cadí (mai més, no recomanable) i vaig veure una petita cavitat. Un altre dia vaig anar a veure-la. Era la cova – jo prefereixo el terme espluga – del Tut. Es una balma petita, d’uns vuit metres de fondària però amb dos nivells intercomunicats, per uns finestrals, un tapiat amb pedres i l'altre surt a l'exterior, que dona al conjunt prou interés per visitar-lo. Cercant informació he descobert que tut és una paraula catalana que ja significa precisament cova, balma.

Un dia vaig somiar que netejava el xerri (fem de corder), tapava amb finestrals amb vidres gruixuts i m’hi quedava a viure aïllat del mon.


Aquesta visita va ser fa poder trenta anys. Avui he tornat i m’he quedat sorprès que hi ha un senderó que hi puja prou bé, encara que a la pujada he pujat assalvatjadament per antics camps que ara estan plens d’argelagues, ginebrons i boixos que fan molt difícil transitar-hi, però un cop dalt descobreixo un carrerany que està fitat i de bon caminar, que miraré de descriure detingudament.


Descripcio de l’itinerari:

Aparco en el pont de Cerneres, a 2,5 km de Josa per la carretera de Gósol a Josa en un revolt molt evident. Segueixo la pista que va a Cerneres.

6 min En una esplanada a l’esquerra hi ha un corriol que travessa l’esplanada pujant.

30 min Arribo a la cova o espluga del Tut. Es una cavitat ben curiosa, oberta en roca comglomerada de poca qualitat  on es dibuixen diferents balmes. La principal, de boca d’entrada prou gran, ens permet entrar a una oquedad d’uns 8 metres de fondària amb diferents ramals. Hi ha un ramal que puja per una mena de rampa pendent que ens permet accedir a un segon nivell més profund que comunica a l’exterior per dues obertures. Una, la més gran, està tapiada amb pedres. La petita ens permet sortir a l’exterior a peu pla. Als extrems de la balma principal hi ha un parell de petites balmes d’uns tres metres de profunditat. Els sostres es veuen ennegrits el que denotaría que en el seu interior es va fer foc i fou habitada. També la quantitat de xerri que hi ha ens informen que aquesta cavitat fou aprofitada per tancar el ramat d'ovelles.

Per la proximitat a Cerneres, caldria pensar que en aquest indret també es van entaforar maquis en la postguerra. Coordenades UTM: 31T  x=388625  y=4679813

Retornem pel mateix indret que hem descrit. Cal tenir present en el tack que adjuntem d’anar pel corriol de tornada ja que el d’anada és sense camí i entre vegetació.

Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

WOW 16a CAMINADA POPULAR DE TUIXENT: ELS EMBOSCATS

PELS CIMS OBLIDATS: TUC DE SABURO

L'IMPRESSIONANT CAMÍ D'ALINS A TOR

DOCUMENT: NOVETAT SUPERBA SOBRE EL LLISTAT PRESONERS SEU VELLA

FUGIR DEL PARC D'ATRACCIONS: ITINERARI PEL PONT DEL CLOP

PELS EMBOSCATS DE TUIXENT (preparant la Caminada Popular de la Festa Major)

PREPARACIÓ SORTIDA TRAVESSA PIRINENCA: HOSPITAL DE BENASC - COLL DELS ARANESOS - REFUGI D'ARTICA DE LIN - COLL DE TORO - HOSPITAL DE BENASC

ELS EMBOSCATS DE TUIXENT: ESPLUGA DEL SOLA - ESPLUGA DEL QUICO - CABANIL

L’AVET MONUMENTAL DEL BARRANC DE LA FOU, AL VESSANT AMAGAT DEL CADI

MERAVELLA GEOLÒGICA: ARCS DE L'ARRIU MALO (BERET)