MAQUIS EN LA VALL DE TUIXENT

Després d'haver trescat/parlat força per la vall de Tuixent he pensat que podria ser interessant recollir les meves converses/informacions al voltant del tema interessantíssim dels maquis, els grans oblidats dels oblidats, per si a algú algun dia li pot interessat aquestes anotacions pot acurades:

Casa de Planers (la Coma): Vaig tenir ocasió de parlar amb la Roser, molt bona informadora, que em va dir que per aquella casa havien passat maquis que entraven/sortien per a l'Alt Urgell per Coll de Port. La partida d'en Massana havien passat per casa seva i li van deixar un lloc per dormir. Informació aquí.

Coll de Port: Pas habitual dels maquis que procedien segurament d'Andorra i baixen a l'àrea metropolitana o a la conca del Llobregat. En l'extrem de l'est, mirant al Solsonès, vaig trobar una petita trinxera que devia de ser de la Guàrdia Civil que controlava aquest pas. En Mariano de cal Peritxola em va dir que una vegada quan feia el viatge de la Coma a Tuixent va sentir trets. En arribar al coll el va parar la Guàrdia Civil i li va ensenyar uns pamflets que estaven escrits en català i ells no entenien. Era propaganda que uns maquis en ser sorpresos per la benemèrita havien tirat a terra i van fugir ja que no volien conflictes. En els plamflets parlava de l'alliberament de Catalunya davant la dictadura feixista.

El Carreu: La Lourdes del Carreu em va explica que en Massana havia anat a demanar sojorn a la seva casa. El seu pare es va negar per no tenir problemes amb la Guàrdia Civil. Durant un temps va tenir por que en prengués represàlies.Informació del Carreu.

Tuixent: A Tuixent havia hagut una petita caserna de la Guàrdia Civil. Havia estat a cal Fuster a la plaça Major a tocar de la font i de cal Custodi. Abans la caserna havia estat en una casa, actualment enrunada que hi ha sobre cal Tou. El capità Moreno venia molts cops a Tuixent, procedent de la Coma, on segur que havia caserna i menjava a cal Custodi on es menjava molt bé. Anava amb cavall. Conversa amb el seu fill Rafael Moreno.

Hi ha un fill d'un maquí que va venir una vegada a parlar amb en Josep Badia. El seu pare era de Tuixent. Surt referènciat al llibre de Ramon Vila, Caracremada, el darrer maquí català de Josep Clara. No trobo la cita.

Vall de Mola: Hi ha cal Fugató on romania la família durant els mesos d'estiu. En Josep Moles, casat amb una filla de la cal Fugató, recorda haver sentit a la seva dona que alguna vegada havíen sentit veus per fora de casa. La mare els hi va dir que eren maquis i que s'amaguessin per si entraven. El Fugató fill es va amagar dins del forn. No van arribar a entrar-hi.

Cerneres: En el llogarret de Cerneres es reunien els maquis del Cadí de forma habitual. La Guàrdia Civil no els agafa per la qual cosa van cridar a l'exèrcit per ajudar-los. Sembla ser que el general Moscardó va venir a les Valls del Cadí i es va dedicar a bombardejar les cases del llogarret. Veure informació, aquí.

Molí de Fórnols: Havia tingut moltes xerrades amb el padrí Cisco que em va dir que a casa seva havien menjat i dormit moltes vegades els maquis. Fins hi tot alguna vegada havien estat en el mateix menjador la Guàrdia civil i els maquis menjant.

Coll de Creus: Vaig localitzar una línia de trinxeres en la part alta que segurament foren emprades per la Guàrdia Civil per controlar el pas d'aquest important pas entre la Vall i la Seu d'Urgell. Més informació, aquí.

Adraen: Vaig tenir ocasió de parlar amb el propietari  (sr. Joan) del cortal de Cal Teuler que hi ha damunt del riu de Bona, direcció al Cadí. Em va explicar que en aquella cabana havien sopat els maquis. Baixava un guerriller que els hi encomanava un xai, o un parell, que pagaven generosament i es menjaven allí mateix  Mentre menjaven sempre havia un que estava vigilant que no vingués la Guardia Civil.

L'ermita de Sant Salvador durant la Guerra Civil fou destruïda, sembla que fou aquí es van establir els maquis. A la roca de Sant Salvador, damunt de l'ermita, hi ha un mirador excepcional que domina tota la contrada. Vaig trobar en la roca repicat un esglaó per poder pujar amb comoditat. Veure aquí.

Fa uns anys caminant pel vessant nord del Cadí vaig trobar uns amuntegaments de pedres que semblava que havia hagut un possible poblat de maquis. Pendent d'exploració i localització.

A la cova dels Gegants vam trobar un petit mur i un sostre fumat per fogueres per la qual cosa ens fa pensar que es podria tractar d'un espai on es van sojornar els guerrillers que devien anar a sopar al cortal de Cal Teuler. Per localitzar la cova veure aquí. En la cova vam localitzar algunes llaunes, obridors, claus i petits ferros no identificats. Havia molta cendra i restes d'animals com ovelles/cabres que segurament van endrapar-se en la contrada. No creiem que fos una estada molt llarga.

En el dossier MEMÒRIA LES FOSSES COMUNES DE L’ALT URGELL de Pau Chica (novembre 2022) trobo informació sobre els maquis de l’ajuntament de Lavansa. Tristament, o afortunadament, no hi ha cap informació al voltant de la localitat deTuixent. 

L’any 1942 fou assassinat Manuel Prieto Cruz amb nínxol a Cornellana . No tenim més información però podría tractar-se d’un maqui mort per la Guerra Civil.

L’aany 1946 repetí la historia anterior en Mariano “el Murciano” que descansa al cementiri de Lavansa. El silenci sobre els maquis es total i Guàrdia Civil mai va donar dades sobre aquests morts. Els maquis són els oblidats dels oblidats de la Guerra Civil.

Al municipi d’Alàs i Cers hauria un suposat maqui mort l’any 1951. No tinc més informació.


Del llibre Lliure i proletaria! de Ferran Dalmau

Comentaris