VOLTA AL PUIG DE LES MORRERES

A l'extrem meridional de Port del Comte hi ha el puig de les Morreres o Querol encara que ara molta gent ho coneix com la Pantalla per una plataforma de telefonia que es va posar en el cimal.. La panoràmica és excepcional, així que val la pena pujar-hi. Per fer la volta baixem per la tartera de les Morreres. Excursió superba.
Descripció de l'itinerari:
Iniciem l'excursió al Coll de Jou (1490 m.). El coll de Jou és un nus de comunicació entre les carreteres que pugen a Port del Comte. Pel sud arriba la carretera LV-4241b de Solsona. Per l’est ho fa de Sant Llorenç de Morunys. Pel nord el ramal procedent de l’estació d’esquí de Port del Comte i de coll de Port. Per l’oest la carretera L-401 a Odèn, Cambrils, Alinyà i Coll de Nargó.
Passem per davant de la font i als 25 metres prenem un corriol que remunta una petita vall. Trobem una caseta i passem per sota.
6 min. Sortim a tocar d'un revolt de la pista encimentada a la que no sortim sinó que agafem un corriol que surt pel costat de la carretera amunt. Primerament no és gaire evident - alguna fita - però als pocs metres ja trobem el camí molt evident.
15 min. Arribem al coll de Jouet on sortim a una pista amb una tanca que no arribem a travessar sinó que prenem un sender a la dreta i sortim a la pista encimentada (16 min.) i que seguim a l'esquerra i amunt.
23 min. La pista fa un revolt a l'esquerra - hi ha un cartell cap al Pedró - però nosaltres abandonem la pista i prenem un camí carreter. Prenem aviat un trencall a l'esquerra.
26 min. Abans d'arribar a la masia de les Costes (1573 m.) - situada en una esplanada privilegiada - veiem el com de la font pels animals i deixem la pista i prenem un corriol no gaire evident que tira amunt. En un primer moment no és gaire evident però després no el podem perdre. Pugem per un sender pedregós.Anem per l'anomenat camí dels Isards.Anirem trobant nombroses fites i pintura de color vermell.
49 min. A sota d'uns pins hi ha unes bassetes on hi ha la font del Pi. Per l'esquerra arriba el sender per on vindrem en acabar l'excursió.
1 h 05 min. Fins ara hem anat pujant ben dret però ara el camí va planejant per l'esquerra.
1 h 11 min. Cruïlla de senderons. Anem pel camí de dalt.
1 h 23 min. Arribem a un portell sobre una fondalada. El camí segueix per la carena.
1 h 30 min. Sortim a la carena (2022 m.). Davant tenim l'esplanada del Prat de Bessies (el refugi queda a 20 min) però nosaltres seguim per la carena. Excepcional panoràmica sobre el Port del Comte que aquí dalt es format per comes arrodonides mentre que per arribar als plans comalats cal fer per tots els costats un bon tirapits.. Els arbres esdevenen cada vegada menys freqüents. Passem pel costat d'una caseta amb una antena.
La carena es posa més dreta però trobem un senderó diagonal que ens facilita sortir a la carena cimal.(1 h 52 min.) per on seguim a la dreta.
1 h 58 min. Puig de les Morrenes o Querol (2210 m.)amb una antiestètica pantalla. Vèrtex geodèsic. En ser el cim situat més al sud la panoràmic cap aquest costat és impressionant amb la plana solsosina i la Depressió Central Catalana. Al fons el sistema litoral amb les muntanyes de Montserrat, Sant Llorenç del Munt i el Montseny. A l'esquerra, Rasos de Peguera, la serra del Verd i la serra de Busa. Al nord el Pedraforca, el Cadí i el nucli central de Port del Comte (el Pedró i l'Estivella).
Un cop recuperats de l'esforç continuem per la cresta oposada, tot albirant als nostres peus la tartera de les Morreres per on volem baixar.
La idea inicial és baixar cap al coll de les Trenques però a mesura que baixem veiem que podem adreçar i baixar directe cap a l'extrem de la Coma de les Sentinelles.
2 h 10 min Ens situem en un collet que ens dona accés a la tartera de les Morreres. Observem que fins aquí arriba una pista que es va bastir quan fa anys un ramat d'ovelles es va llençar al precipici atemorides davant l'atac d'uns gossos asilvestrats. Van tenir que ser aquesta pista per colgar-les.
Baixem pel camí carreter fins anar al centre de la tartera on la pedra és més menuda i comencem a "esquiar" per la tartera. Hi ha un carrerany obert que va cercant el pedruscall. Es baixa força bé per les pedres menudes amb una tendència a la dreta.
2 h 30 min. S'acaba el tram més gran però anem per l'esquerra on podem seguir un corriol que va seguint trams petits de tartera. Pràcticament haurem fet un quilòmetre de tartera amb un desnivell de 500 metres.
2 h 34 min. Fem cap a una pista. Si volem anar ràpids anem a l'esquerra fisn al Prat Jaient on trobarem una altra que ens dura fins al coll de Jou. Però anem a la dreta.
Trobem una cruïlla i anem a l'esquerra.
2 h 39 min. A la dreta de la pista hi ha un petit cartell que ens indica un corriol que surt per la dreta cap a la font de la Garganta.
2 h 43 min. Font de l Garganta que surt d'un tub metàl·lic. Per l'altre costat trobem un sender que puja amunt.
2 h 48 min. Surto a un portell, damunt d'un cingle. En la fondalada veig la casa de les Costes. El sender continua per damunt de la paret amb una bona visió sobre el contorn. arribem a uns antics camps, ens ho indiquem uns marques de pedra, i el camí no és tan evident però cal anar sempre proper al cingle i cap a ponent.
3 h 07 min. Sortim al camí dels Isards que hem seguit de pujada. Anem avall.
3 h 22 min. Passem a tocar de la casa de les Costes i seguim el camí de pujada.
3 h 39 min. Arribem a la font de Coll de Jou i acabem l'excursió.


Característiques:
Dificultat: Mitja. Cal que us agradi les baixades per tartera.
Temps: 3 h 39 min 
Itinerari circular. Possibilitat d'escurçar la tornada.
Desnivell: 850 metres.
Distància: 9,6 km.


Per obtenir el track de la sortida:

Comentaris