LIV PESSEBRE DE MUNTANYA: ERMITA DE SANTES CREUS DEL BORDELL

Avui hem pujat al cim d'una muntanya el pessebre. I ja en portem 54 edicions. El lloc triat enguany ha estat l'ermita de Santes Creus del Bordell situat en la capçalera de la vall del riu Madrona entre Pons i Oliana.
Hem ascendit prop de 150 excursionistes. Es notava que la previsió del temps era molt bona i molts ens hem animat. La veritat és que no semblava que estiguéssim al desembre.

Aproximació:
En el km. 130,2 de la carretera C-14, entre Pons i Oliana, prenem un trencall a la dreta.
En el km. 2,1 prenem un trencall de terra que surt a la dreta i amunt.















En el km 3 arribem al coll de Santesmasses (540 m.) a la vora de les runes de la masia enrunada. El nostre camí surt pel costat de la casa. Davant tenim la casa de Llobet encara habitada. Dalt hi ha l'ermita de Sant Antoni, romànica però enrunada. En acabar l'excursió i podeu pujar a fer-hi una visita i veure com el nostre patrimoni s'ensorra. El propietari de cal Llobet em va dir que ell no havia vist mai culte. Diuen que per la Guerra Civil van salvar els sants i després els van depositar a l'ermita de Santes Creus. Sembla ser que havia hagut un cementiri envoltant l'ermita i ell encara havia trobat ossos dels seus avantpassats.

Descripció de l'excursió:
(Descripció inspirada en l'article de la revista Aresta núm. 120 fet per Josep Lluís Gàzquez)
Per darrera de cal Santesmasses surt el camí que s'endinsa pel barranc de Pinós. al cap de 15 minuts el creua i segueix pujant pel marge esquerre. Passa pel costat de les restes d'un antic moli i un pou de Pinós.
Poc després deixem el camí carreter i prenem un sender a la dreta - parar atenció - i el sender s'enfila muntanya amunt.fins superar el fil de la carena i arribar a la Creu dels Lladres (45 min.), que assenyala el lloc on segons es pot llegir en la inscripció va haver una batussada entre bandolers i el sometent.
Enllacem amb el GR. núm. 3 que seguim a l'esquerra. Als 10 minuts arribem a l'ermita de Santes Creus del Bordell (781 m i vèrtex geodèsic mig amagat). Amb una excepcional vista cap a mitjorn amb la plana pre-pirinenca i de la Segarra. Atalaiem muntanyes tan familiars com Mont-roig, Sant Mamet, Montsec de Meià, Boumort, serra d'Aubenç, Sant Honorat i per un racó arribem a veure fins i tot Montserrat.

Característiques:

Dificultat: Baixa
Temps: 55 minuts.
Desnivell: 250 metres.
Distància: 2,7 km.
Inici. Coll de Santesmasses.

Per saber-ne més: Ha estat molt curiós que ningú ha fet cap referència al renom de l'ermita Santes Creus del Bordell (prostíbul). Segons la tradició en aquest rodal on avui cantàvem nadales, a mig camí entre la Seu d'Urgell i Lleida, s'havien establert una hoste de rameres que vivien de la venda del generós cos que escandalitzava a l'església. Per això el bisbe de la Seu va decidir posar una ermita per santificar la contrada.

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada