L'ENCÍS D'ENSIJA: LA CREU DE FERRO

A la serra d'Ensija sempre havia pujat a la Gallina Pelada però cal trencar rutines i avui he decidir explorar el cim més a llevant: La creu de Ferro. La baixada - des del mapa - l'havia pensat fer per una canal dreta i costeruda amb el perill d'emmerdar-me com de tant en tant em passa, però no, he trobat un sender perfecte que m'ha permet fer un tomb meravellós per la serra d'Ensija. No puc més que suggerir-vos aquesta bella travessa.

Característiques:
Dificultat:  Baixa, anem per senders senyalitzats.
Desnivell:  650 metres.
Distància:  8 km.
Inici i acabament: Aparcament.
Itinerari circular que ens permet descobrir el vessant llevantí de la serra d'Ensija.
Temps total: 2  hora 25 minuts.
Descripció de l'itinerari:
Trobem un rètol que ens indica la propera font Freda i el sender cap al refugi d'Ensija i la Gallina Pelada. Seguim primer un barranc i després girem a l'esquerra. Pendent fort amb el camí ben senyalitzat amb fites i marques blanques i grogues.
35 min. Arribem a uan clariana on abandonem el bosc de pi negre i poc a poc s'anirà imposant el prat alpí.
1 h Arribem a un pal de la neu i pocs metres després un cartell. En un coll proper veure'm tot just el teulat del refugi i el cim de la Gallina Pelada. Nosaltres ens encarem amunt (sud) per anar a buscar la carena principal. Trobem el camí que puja del refugi i el seguim, a l'esquerra, fins a un coll i pugem a una cota destacada (2281 m.) En els mapes posa Rasos d'Ensija. La vista es superba. El poble de Peguera als peus, els Rasos de Peguera, Montserrat, Montseny, la Mola de Sant Llorenç, Busa, Solsona, Mont-roig, la serra de Sant Mamet, el Montsec, serra del Verd, Port del Comte, Corronco de Durro, Pica Cervi, l'Orri, Cadí, la paret sud del Pedraforca (impressionant), Moixeró, Puigpedrós, Puigmal, Carlit, Peric ...
Baixem a un coll proper (2243 m.) i continuem, ara amunt, fins al proper cimadal de la Creu de Ferro (1 h 22 min - 2297 m.). Una modesta creu ens indica que ens trobem en el vèrtex indicat. Seguim la carena cap a llevant.
1 h 32 min. Arribem a un altre coll (2195 m.) on trobem un pal informatiu. Cap a migdia baixaríem cap al coll de Fumanya, però, oh sorpresa, també hi ha un PR (petit recorregut) que baixa cap al nord. Només cal seguir una mica més la carena enllà fins al coll (5 min) abans del penyal rocós del Serrat Voltor i ens tirem cap al vessant septentrional. Trobem una estaca en un prat i ens decantem per la canal de les Llobateres.Tot són fites i marques blanques i grogues per una canal pendent però sense dificultat.











1h 52 min. Per l'esquerra - en una canal confluent - surt un camí que també puja al refugi d'Ensija. Continuem per la canal.
2 h 14 min. Sortim a la carretera. Anem a l'esquerra tot passant per una pista de terra paral·lela.
2 h 25 min. Arribem a l'aparcament (1695 m.) on hem iniciat l'excursió.
Aproximació:
En el coll de la Trapa de la carretera B-400 que uneix Saldes amb Gosol hi ha el trencall cap a Vallcebre que prenem.
Passem les instal·lacions d'aventura de la Pleta Palomera i en el 5,5 km trobem un modest aparcament a l'esquerra del camí. A la dreta surt el camí a la font Freda i el refugi (cartell).
El track de l'excursió:

Comentaris