PELS BARRANCS FERÉSTECS DE CANALDA

Al peu de les parets de Canalda s'inicien uns barrancs feréstecs i oblidats. En el llibre L'ALT SOLSONÈS de Maria Dot, Francesc Garrigós i Raimon Rovira hi ha una descripció d'un itinerari que els recorre tot sortint del Cap del Pla; encara que la descripció no es gaire clara i esdevé una prova d'orientació i aventura. Aprofitant el seu text i les errades que hi vaig trobar passo a explicar-vos una excursió molt interessant que ens ajuda a comprendre que no coneixem res de la nostra geografia i hem de trescar i tornar a trescar per aprofundir-hi.

Característiques:
Dificultat:  Mitjana, encara que hi ha algun moment que cal anar amb compte per seguir correctament l'itinerari.
Desnivell:  550 metres.
Distància:  12, 1km.
Inici i acabament: En el restaurant Cap del Pla en la carretera que va de Solsona a Port del Comte. Aproximadament en el km. 16 (crec). No heu de patir és molt evident ja que està al cap d'una recta impressionant de 2,5 km. única en tota la muntanya.
Itinerari circular que ens permet endinsar-nos en els barrancs de Canalda amb la visita de l'Espluga Tremosa molt interessant.
Temps total: 4 hores.

Descripció de l'itinerari:
Sortim del restaurant-masia del Cap del Pla (1118 m.) tot seguint el GR núm. 7 muntanya amunt. Anem seguint els carreranys que han obert els ramats entre boixos.
14 min. Travessem una pista i tirem amunt.
26 min. Sortim a tocar de la carretera en el Prat de les Estaques. Poc més enllà trobarem una tanca. Un cartell ens indica que 100 metres a l'esquerra hi ha una porta d'entrada. Seguim una pista avall i entrem per la porta. Anem seguint una pista descendent. Al fons hi ha el llogarret de Canalda i les rases solitàries que avui anem a descobrir. Travessem una pista i seguim avall.
1 h 06 min. Girem a l'esquerra i arribem a la masia de l'Algassa (1070 m.). Un munt de pedres ensorrades ens contemplen i recorden el seu passat. Voltem la casa per darrera, per un camí carreter.1 h 10 min. Arribem a la font de l'Algassa. Abandonem la pista i agafem un senderó que surt a l'esquerra seguint el barranc.
1 h 14 min. Abandonem la rasa i anem a la dreta. Per l'esquerra surt un altre caminoi que sembla que puja a Algassa. El camí passa per una feixa enlairada sobre la rasa de Canalda. Anem baixant.Espai feréstec.
1 h 29 min. Arribem al fons del barranc de Canalda  (983 m.) que travessem.
1 h 31 min. Espluga Tremosa. Balma de grans dimensions que ha estar habitada fins a principis del segle passat. Encara es pot veure murs de l'habitatge i la base d'un forn. Sortim per l'extrem oposat.
1ºh 41 min. Trobem una cruïlla. Anem pel camí de dalt. L'inferior sembla que també surt a la carena del serrat de Canalda però queda pendent per un altre dia. Anem pujant per superar un contrafort i poc després tornem a davallar en mig de la boscúria.
Més amunt el camí és menys evident i cal estar aten a les giragonses que traça el corriol tot pujant.
2 h 14 min. Sortim a un camí carreter que seguim. Anem per una carena enlairada ja de les fondalades.
2 h 22 min. Enllacem amb la carena principal que davalla a la nostra esquerra i que seguirem. A la dreta hi ha el llogarret de Canalda al peu de l'altiva paret homònima ubicada en la base de la serra de Port del Comte.

Poc després ens trobem amb la pista procedent de Canalda i la seguim cap a l'esquerra. En la carena de més enllà veiem les instal·lacions d'un centre d'ensinistrament de falcons.
2 h.39 min. Per l'esquerra s'incorpora una pista que puja del fons del barranc.
2 h 46 min. Travessem una pista. El ramal de l'esquerra davalla també al fons del barranc i sembla que podria continuar per la feixa Seguera fins el camí que hem deixat poc després de l'Espluga Tremosa. Ja tenim deures per un altre dia.
2 h. 50 min. Em d'estar amatents perquè per l'esquerra surt un corriol - fites - que davalla al barranc i que prenem.
3 h 25 min. Travessem el rierol (905 m.) i pugem pel vessant oposat.
3 h 34 min. Creuem les Portes. Tall en la roca per permetre el pas del nostre camí carreter.
3 h .49 min. Passem per sota la masia mig ensulsada de cal Domenjó i abandonem la pista per pujar per un marge i trobar el camí que passa pel costat. Poc després arribem a cal Martí. El sender passa per darrera de la casa.
3 h. 40 min. Arribem a un contrafort de la muntanya on hi ha la captivadora esglesiola d'Isanta, sota l'advocació de Sant Agustí. Amb un bell campanar d'espadanya o de cadireta amb dos ulls i un àbsid semicircular com correspon a les edificacions romàniques. A destacar que la imatge del sant té a la mà un rellotge que algun feligrès devia perdre.
Passem per sota de la paret de la Font Ferrera i poc després travessem la rasa de la Font Ferrera. Damunt mateix del camí hi ha la font.
4 h Arribem de nou al Cap del Pla.

Per si voleu recuperar el track de la sortida:

Comentaris

  1. Certament una excursió molt interessant.
    Comparteixo del tot el teu pensament, que, malgrat tantes i tantes excursions, no coneixem res. I no ens ho podem perdre!
    Content d'haver conegut el teu blog, que m'he permès d'enllaçar.

    ResponElimina
  2. Molltes gràcies pels teus comentaris... xiruquero-kumbaià... i no som tan "rara avis" cada dia hi ha més jovent que descobreix territori. El que passa que ells ara van corrent o amb BTT però ja posaran els peus a terra...

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada