TERRETA ENDINS: EL PLAER DE LA DESCOBERTA

Avui m'he perdut pel barranc del Solà fent un curiós tomb al voltant del poble d'Aulàs. No sabeu on està? No us ha d'estranyar, jo fa una parell d'anys tampoc. És un petit tresor, amagat, però preciós. Va arribar a estar deshabitat però els neo-rurals (hippis) li van donar una nova oportunitat. Sabien on instal·lar-se!. Sortiu de dubtes. Aulàs està al cor de la Terreta - tampoc sabeu on està? Doncs ara si. Suspesos en Geografia Catalana.
La Terreta està al vessant sud de la serra de Sant Gervàs, un tresor més gros per descobrir.

Característiques:
Dificultat:  Mitjana. La pujada del barranc del Solà a Aulàs es fa sense camí.
Desnivell:  530 metres.
Distància:  17,1 km.
Inici  i final: Pont d'Orrit.
Temps total: 5 hores 22 minuts. Es pot escurçar el primer tram fent-lo amb el cotxe.
Itinerari circular prou interessant.

Descripció de l'itinerari:
Al Pont d’Orrit deixem la pista pista principal a Sapeira i agafem un trencall a l'esquerra. Seguim per vessant esquerre de la Noguera Ribagornçana,  per la carretera vella a la Torre de Tamúrcia.
Deixem a mà esquerra l'antic molí que ara roman tapiat i mig ensorrat. Anem paral·lels al riu.
7 min. Pas de la Molina. Constitueix un pas estret del camí amb freqüents esllavissades. En obrir-se el pas, albirem al fons els cingles de la serra de Sant Gervàs, i a la nostra esquena el tossal de les Cornasses i la serra de Cis. Al poc surt una pista a la dreta que puja a Sapeira, 
16 min. Travessem per un modest pont el barranc del Solà (644 m.) i als cinquanta metres prenem un pista que surt a la dreta. Aquest tram es pot fer en vehicle normal.
En endinsar-nos en la vallada del Solà  atalaiem al fons el Pui de Lleràs, o Pleta Verda, i a l'esquerra la serra de Camporan. 
A l'esquerra hi ha terra campa que encara és conreada i a la nostra dreta hi ha la barrancada del Solà que és molt ampla. En les fortes rubinades deu de baixar força cabal ja que recull bona part de la conca de la Terreta conjuntament amb el barranc de Miralles i el de l'Esplugafreda.
37 min. A l'esquerra veiem les restes d'un cobert bastit amb totxos i formigó. A partir d'aquest punt la pista s'enfila, pel costat, amunt. Preferim anar pel centre de la torrentera, molt ampla. Generalment baixa poca aigua i podrem passar fàcilment, encara que caldrà observar el cabal que duu. A l'hivern ens podem trobar fàcilment una bona capa de gel . Sempre podrem anar per la pista de l'esquerra.
45 min. A la riba esquerra, en el sentit de la marxa, albirem dalt el mas de Lluell.
48 min. A la dreta arriba una torrentera per on surt un camí carreter que va al mas de Barreda i enllaça amb la pista de l'Obac.
51 min. Per l'esquerra davalla la pista que hem deixat abans, i que ara tornarem a seguir. Travessa a gual el barranc i continua per l'altra vessant. Davant veiem la casa del molí de Barreda, actualment habitat. Si pugeu us poden ensenyar les restes de l'interessant molí al peu de casa. Per la dreta surt una pista per on baixarem a la tornada.
Anem per la llera del riu, ampla, amb restes d'algun corriol. És un terreny feixuc però es passa amb relativa facilitat. 
1 h 50 min. Per l'esquerra s'incorpora la Llau de la Torre que davalla de la Torre de Tamúrcia. Antigament havia un camí que pujada a Aulàs però trobem que la torrentera l'ha descalçat. A l'esquerra albirem el camí que puja a la Torre de Tamúrcia que costa una mica de localitzar el seu començament. Anem barranc enllà i (2 h 13 min.); pugem per antics plans vorejant les gavarreres.
2 h 48 min. Assolim en la carena el llogarret d'Aulàs (919 m.), abocat cap al vessant del migdia. Les seves cases han estat reconstituïdes i res ens recorda que havia estat un poble finit. Anem a la dreta, avall, a buscar el barranc del Clot del Roure.
3 h 13 min. Travessem el barranc i ens encarem vers una bassa propera i aviat sortim a una pista que seguim a la dreta i amunt.
3 h 44 min. Cruilla de camins. Anem a la dreta.
3 h 51 min. A l'esquerra deixem el trencall, indicat que puja a Sapeira. Continuem per la pista principal. Als pocs metres passem per davant de la casa de la Torre del Senyor i la font a la vora d'uns altius xops.
4 h 04 min. Passem a tocar del mas de Batllevell.
4 h 22 min. Sortim al barranc del Solà i passem a gual el torrent i enllacem amb el camí d'anada, deixant el molí de Barreda sobre nostre. Retornem pel camí d'anada.
5 h 17 min. Sortim a l'antiga carretera a la Torre de Tamúrcia. Anem a l'esquerra i travessem per darrera vegada el torrent del Solà.
5 h 22 min. Arribem al pont de l'Orrit on hem iniciat l'excursió.

Accés:
En la carretera N-230 en direcció a la Val d’Aran. En el punt quilomètric 101,3 prenem el trencall a la dreta i passem aviat el pont de l’Orrit sobre la Noguera Ribagorçana. 

Comentaris