CAMINADA POPULAR ESCENARIS BÈL·LICS DE LA GRANADELLA

Avui havia d'anar a esquiar però la previsió del temps era molt dolenta. Així que tinc que buscar un pla B. Entre setmana en Ferran Solsona havia dit que feien una caminada popular a La Granadella pels escenaris de la Guerra Civil. Ha estat una bona opció.
Característiques:
Dificultat: Baixa. Encara que cal conèixer les pistes de la contrada.
Desnivell:   150 m.
Distància: 9,5  km.
Itinerari circular 
Inici i final: Coll de Bovera
Temps: Vam estar 3 hores.

Era una excursió col·lectiva i m'ha estat impossible de prendre temps correctament però amb el track us podeu fer una idea.
Hem sortit de l'aparcament del Coll de Bovera amb una visió espectacular cap a l'Ebre. Anàvem seguint el GR 65.5.
En el km. 1,2 hem abandonat el Gr i em baixat vers el sud. Hem passat per balmes on es va refugiar la població ja que La Granadella va estar molt castigada pels bombardeigs feixistes.
A mig camí un grup de soldats que feien una recreació militar. Una mica més avall una mica d'esmorzar.
Finalment pugem a la carena principal, per on passa el Gr i al costat hi ha un tram de trinxeres. La veritat és que no impressiona però el que està molt bé és que el poble de la Granadella vulguin mantenir la memòria de l'anomenada Batalla de La Granadella.
Tornem pel Gr que és més planer encara que ens toca més un molest vent.
Arribem al coll de Bovera on tenim els cotxes i anem cap a la plaça de La Granadella.
Ara anirem a veure el refugi antiaerí del Molí. En el poble n'havia 6 més però la resta són privats. És una construcció prou interessant que recull la desesperació dels habitants per protegir-se dels atacs de l'aviació. Després al Centre Cívic hi ha una exposició molt interessant. Tan que ens han de treure perquè es fa l'hora de dinar i els responsables de la sortida ja tenen ganes de descansar. Doncs, agrair-los la seva dedicació en muntar caminades amb un transfons històric-cultural.
Llàstima que no ens van explicar l'episodi de l'entrada de l'exercit feixista i la defensa des del campanar.

Per obtenir el track (alerta que hi ha un moment on no es va gravar però es pot seguir prou bé):

Comentaris