PER LES CANALS DEL MONTSEC D'ARES

Carena del Montsec
Des de que vaig acabar la Guia del Montsec que no havia pujat pels cingles de Santa Lis i això ja fa prop de 10 anys. Vaig estar dos anys pujant i baixant per tots els passos que creia que podien tenir interès excursionista. Ahir en una conversa amb els companys del Centre parlaven de senders evidents. Fa 10 anys seguíem corriols perdedors. Així que avui he volgut pujar per la canal Xurulla - coll de Colobó per fer una inspecció d'obres. He vist com el mateix corriol al Feixant del Montsec està perfectament traçat. El món canvia i sembla que el nostre oblidat Montsec ara és més concorregut.
M'aixeco i miro la finestra. Veig que està plovent. Miro el radar de la pluja i veig que al Montsec de moment no plou. Ja tinc l'objectiu per avui. Pujaré per la canal Xurulla al coll de Colobor i baixaré pel pas de la canal de l'Embut. Una matinal que puc fer sense mullar-me. De totes formes agafo la roba de pluja. He fet una proposta curta però molt interessant per descobrir raconades pel Montsec d'Ares.

Característiques:
Dificultat: Mitja. A la baixada cal desgrimpar alguns passos.
Desnivell:  410  m.

Distància: 5,8  km.
Temps: 2 hores 15 minuts.
Ideal per fer una matinal.

Descripció de l'itinerari:
Deixo el cotxe a la tartera que baixa del Pas de la Canal de l'Embut i segueixo la pista. A la tartera veig el corriol que va cap a les cadenes de la Canal de l'Embut.
Montsec de Rúbies
Passo la pedra del Cantal Pla per on puja el sender que va al Feixant del Montsec - nom que vaig posar jo la primera vegada que el vaig recórrer, havia pensat batejar-lo com Feixant Manel Cortés com persona que més havia fet per la descoberta excursionista del Montsec, però vaig trobar aquest nom en un mapa vell encara que no corresponia al que ara coneixem com Feixant del Montsec.
23 min. Una fita gran amb una mica de pintura ens indica l'indret on hem de deixar la pista i enfilar-nos muntanya amunt.
37 min. Supero un primer contrafort. Ara el camí va per una còmoda feixa. La pintura blau, les nombroses fites i el pas de la gent ha fet aquest corriol molt evident. Abans pujavem i baixavem per on volíem.
50 min. Arribo a la collada de Colobor (1541 m.). Quina diferència ara que hi ha camí traçat!! Vaig per l'esquerra seguint la carena. Podria anar per la pista però crec que no és tan interessant ja que així puc fruir del trencall de la muntanya.
1 h 04 min. Per l'esquerra surt el Feixant de les Alígues que és emprat pels escaladors.
Entrada al pas de la Canal de l'Embut
Ara la carena és plena d'antenes. Moltes d'elles són il·legats, o antiquades, però les autoritats prefereixen que continuïn enlletgint el paisatge.
1 h 25 min. Pas de la canal de l'Embut (1634 m.) (que no hem de confondre amb la canal de l'Embut que hem deixat en el punt més alt de la cinglera).
Coordenades UTM: 31T  x=315910  y=4656731
Ara baixem per una feixa que no es gaire evident. Passem per la vora d'un bloc. En acabar la feixa hem de descendir un parell de metres per una canaleta. Anem seguint corriols amb una certa tendència a l'esquerra (est).
1 h 34 min. Arribem al pas de la Savina on cal fer una mena de 4 gegant per anar a buscar a una savina que ja està arran del cingle. Haurem de baixar no gaire més de 5 metres.
Coordenades UTM: 31T  x=315965  y=4656702
El pas de la canal de l'embut des de la pista
Anem baixant i travessem el Feixant del Montsec. Ara sembla que ja no hi ha complicacions i baixem entre tarteres.
2 h 04 min. Arribem al darrer ressalt de la muntanya. Ara cal encarar-nos cap a una Alzina, per això ho denomino pas de l'Alzina on hem d'entrar a una canaleta que acaba amb una alzina arran de terra.
Coordenades UTM: 31T  x=316006  y=4656546
Ara només ens queda baixar anant a cercar una marcada tartera.
2 h 15 min. Sortim a la pista de la Graonada mitjana i anem a buscar el cotxe.
Si voleu el track el podeu obtenir:

Comentaris