VOLTANT PER LA SERRA D'ENSIJA: GALLINA PELADA - ROQUES BLANQUES - COLL DE PORTET

Feia dies que em voltava pel cap i finalment m'he decidit a fer aquesta excursió per la serra d'Ensija. El que més m'ha agradat és que veig moltes possibilitats noves pel voltant que és un dels encants de les bones sortides.
La serra d'Ensija és una muntanya menor al costat de l'imponent Pedraforca que li fa massa ombra.
Però un cop t'hi poses és fàcil descobrir la seva bellesa particular. Crec que moltes més possibilitats que la pujada al refugi d'Ensija i la Gallina Pelada.
Característiques:
Valoració: Interessant proposta que permet un recorregut per l'extrem ponent de la serra, coronant primer la Gallina Pelada.

Dificultat: MITJA. Pràcticament tota l'estona anem per sender fressat. 

Desnivell: + 690 m.
Distància: 11,9 km.

Temps: 3 hora 27 min.
Itinerari circular.
Descripció de l'itinerari:
Aparquem a la vora del trencall de la front Freda (1698 m.). Generalment trobareu algun cotxe ja parat que està al refugi d'Ensija. L'aparcament és petit i en alguna ocasió està ple.
Hi ha un cartell que ens indica el camí cap al refugi i la Gallina Pelada que coincideix amb el PR-C 79. Deixem a l'esquerra la font Freda i ens encarem cap a un barranc. Durant una bona estona anirem paral·lels al torrent de la Font d'Ensija. La pujada és ferma. Cal seguir les marques blanques i grogues però també en trobem de roiges, verdes ... Anem per un bell bosc de pi negre.
1 h. Arribem a un pal d'innivació. El bosc ha desaparegut i entrem a un extens prat alpí.
1 h 3 min. Arribem a un cruïlla de camins. Cartell informatiu. Per l'esquerra arriba de Fumanya i la Creu de Ferro. Anem a la dreta.
1 h 9 min. Arribem al Refugi d'Ensija o Delgado Úbeda (2172 m.) de la FEEC. El Cap de la Gallina Pelada el tenim sobre nostre. Només és qüestió de pujar seguint el fressat camí.
1 h 29 min. Cap de la Gallina Pelada (2321 m.) amb una visió panoràmica excepcional sobre el Pedraforca, el Cadí, Montserrat, serra del Verd ... fins aquí segurament heu estat acompanyats per una munió d'excursionistes. Si us agrada un xic de soledat seguiu cap a ponent, cap a les Roques Blanques.
Passem per una cresta fàcil, però pot impressionar als muntanyencs poc habituats a trescar amb pati.
1 h 28 min. Roques Blanques (229e m.). Estupefacte observo que cap a ponent hi ha una paret impressionant. Veig que per l'esquerra pugen unes marques vermelles i uns excursionistes que decideixo esperar. Venen del Ferrús. Els explico el meu projecte i m'informen que una mica més avall seguint les marques vermelles hi ha un pas. Avall seguint les marques vermelles del sud.
1 h 32 min. Abandono el camí del Ferrús i passo a una tartera que es troba sota del cingle de Roques Blanques. Baixo per la tartera seguint un corriol ben fressat.
Vaig seguint la carena, a la dreta tinc el bosc i a l'esquerra el cingle. El pas és còmode amb indicis de corriol i de tant en tant alguna fita.
2 h 5 min. Veig una fita que s'encara cap a una canal que permet descendir d'un cingle i baixar al coll del Portet. Primer miro si puc continuar per la carena fins a la roca dels Llamps però veig molt bosc i decideixo baixar per l'esquerra per un coster costerut.
2 h 19 min. Arribo al pla del Coll del Portet (1828 m.). On comença una pista que segueixo i que revolta tota la muntanya. També trobo que per l'esquerra surt un sender de Gran Recorregut que va al Ferrus. La visió de Roques Blanques des d'aquí avall és superba. Ja per la pista trobo una font propera.
El tram de la pista és llarg però ofereix algunes visions que són molt interessants en anar voltant la muntanya.
3 h 22 min. Sortim a la carretera a Vallcebre. Anem a la dreta per un camí amb una tanca, paral·lel a la carretera.
3 h 27 min. Arribo a l'aparcament de la Font Freda.
Accés:
Prenem la carretera B-400 que uneix Saldes amb Gósol. En el coll de la Trava (en el km. 18,5) agafem un trencall al sud, direcció a Vallcebre.
5,2 km. Aparcament a l'esquerra. Cartell a la dreta cap al refugi d'Ensija i la Gallina Pelada.
 Per obtenir el track de la sortida:

Comentaris