EL CAMI RAL D'AGER AL COLL D'ARES PEL BARRANC DE RITOU

La serra de Sant Gervàs i els Bessiberris des del col d'Ares
Farà dos anys vaig tenir el goig de descobrir el camí ral que anava d'Àger al coll d'Ares. Es tracta d'un camí històric que comunicava el vessant nord del Montsec (Sant Esteve de la Sarga) amb el vessant sud de la muntanya (Àger). En construir-se la pista, i més tard asfaltar-se, el camí va anar-se abandonant. Quan hi vaig passar estava en molt mal estat. Res recordava el seu passat històric. Penso que a nivell estratègic és igual d'important segurament que el camí de la via romana que enllaça amb la resta de la Noguera.
El camí estava tan malament que no em veia amb força de rehabilitar-lo amb el Patronat del Camí de muntanya, així que quan els companys d'Ipcena em van dir que coneixia un sender important per recuperar-lo no vaig dubtar en parlar-los del Camí ral.
Avui li he ensenyat al Joan Vàzquez i li ha semblat perfecte. També hem fet la gestió d'anar a parlar amb l'alcalde en Lluís Ardiaca i el secretari en Ramon de Cal Negre i la veritat és que els hi ha semblat molt bé la nostra idea. Crec que estic treballant per la Diada del Camí de Muntanya del proper any...
Característiques:
Valoració: Excursió molt interessant per uns dels senders més rellevants de la serra del Montsec.
Dificultat: Moderada doncs el camí està molt perdut i cal seguir fites i cintes.
Distància: 7 km.
Desnivell: 920 metres
Temps total: 3 hores 14 minuts.
Descripció de l'itinerari:
Sortim del poble d'Àger agafant la sortida del GR-1 cap a Corçà. Seguim el barranc de les Fontetes. Aviat trobem un abeurador que recull l'aigua del barranc.Per l'esquerra marxa el GR vers a Corça.
3 min. Sortim a la carretera que puja al coll d'Ares. Una cinquantena de metres més enllà abandonem l'asfalt per agafar una pista que surt a la dreta.
7 min. Bifurcació de camins. Agafem el de l'esquerra que va per dins del barranc. Caminem entre un agradable bosc de ribera que ens envolta.
26 min. Sortim a la pista principal. Anem a l'esquerra.
28 min. Trencall a la dreta que ens duria a cal Massierol. Anem recte.
38 min. Nova cruïlla. Anem ara a l'esquerra. Abandonem el barranc de les Fontetes.
40 min. Nova bifurcació. Anem a l'esquerra. Per la dreta va el camí a l'ermita de Pedra que fins ara anavem seguint.
45 min. Ens incorporem a la carretera que puja al coll d'Ares. Anem a la dreta durant uns 100 metres.
Arribem a la llera del barranc de Ritou que seguirem primer per un camí carreter que aviat abandonarem, per l'esquerra,  per seguir un camí que va pel barranc.
(A partir d'aquí el text està copiat de l'entrada que vaig fer fa dos anys)
52 min. Sortim de nou a la pista i anem cap a l'esquerra.
57 min. Cruïlla de camins. Per la dreta van les cintes, per l'esquerra tornarem tot seguint la carrerada i nosaltres anem recte amunt. Hi ha alguna fita.
1 h. 06 min. Per l'esquerra s'incorpora la pista que sortia a mà dreta, per on anaven les pistes. Trobem un tub de mànega negra que deduïm que duu l'aigua d'alguna font de la graonada mitjana. El nostre camí ample s'estreny i s'encara vers un cingle que tenim proper.
1 h 17 min. Sembla que per l'esquerra marxa un altre corriol però seguim la mànega i anem a la dreta.
A esquerra i dreta tenim parets però el nostre sender passa vorejant la roca.
1 h 20 min Passem un grau que superem fent ziga-zagues.
1 h 25 min. Arribem a un mirador que ens ofereix una excepcional panoràmica sobre la contrada, especialment sobre el Montsec de Garreta i l'ermita de Pedra que atalaiem en la llunyania.
El sender s'enfila per una canal fent marrades. El camí està sustentats en murs de pedra. Paratge sorprenent i que denoten la importància del sender que estem seguint. Mirant el mapa de l'ICC sembla coincidir amb el topònim Caragol de Graelles.
1 h 37 min. Enllacem amb el sender que segueix la cabanera. Anem a la dreta. Tot seguint les cintes i les fites. En algun indret cal anar amb cura per no perdre les senyals. Ara el terreny ha esdevingut més pedregós.
1 h 45 min. El sender es torna menys pendent. Passem per antics camps ara erms.
1 h 51 min. Sortim a la carretera asfaltada que puja al coll d'Ares que travessem i seguim una camí carreter.
1 h 56 min. El camí gira a l'esquerra. La cabanera anava al recte i amunt per un pendent fort. Cal destacar en aquest punt com quan van fer la repoblació forestal per allà els anys 80 van respectar el coster per on anava la carrerada. Seguim la pista.2 h 04 min. Entrem en un camp que voregem per l'esquerra. En l'extrem oposat retrobem la pista.
2 h 06 min. Adrecem la pista i pugem per un coster que hi ha a l'esquerra on s'està fent un carrerany.
2 h 20 min. Sortim a la pista asfaltada al coll d'Ares que la travessem. Per aquí puja el Gr-3.
3 h 14 min. Fem cap al coll d'Ares (1538 m.) en el vessant nord albirem la bella panoràmica dels Pirineus amb la Pica d'Estats, els Bessiberris, l'Aneto i les Maladetes, els Posets, el Mont Perdut entre d'altres elevacions.
Per obtenir el track:
Powered by Wikiloc

Comentaris