LA VIDA TE DA SORPRESAS: ELS BÚNQUERS DEL POLÍGON DEL SEGRE

Ara que estem tancant el catàleg de vestigis de la Guerra Civil amb la Paeria sembla que hi ha restes que ens cridin per poder-les incloure i protegir-les de la seva dissortada sort. Així després de molts anys sense cerca elements pel terme de Lleida, avui hem buscat quatre punts. En no tots hem tingut sort ...
L'element més destacat són els 2 búnquers del polígon del Segre. . La informació me la va passar en Joan Ramon Gonzàlez. Caldria valorar si es troben dins del terme d'Alcoletge o de Lleida.
Descripció de l'itinerari:
Ens situem en la rotonda de la carretera C-13 en direcció a Balaguer. Agafem el vial de la dreta.
0,5 km. Agafem un trencall a la dreta per un camí de terra. Una senyal de Stop. De fet és el primer camí que trobem.
0,7 km. A l'esquerra ja veiem el primer búnquer dalt d'un modest tossal. Avorem el cotxe en la pista de terra.
Anem caminant (aprox. 4 min.) fins la primera construcció.
Es tracta d'un búnquer encarat vers la ciutat de Lleida i la carretera a Balaguer. Com està una mica elevat (189 m.) permet tenir una visió dominant sobre la contrada. L'espitllera de davant és molt ampla i sembla que està malmesa. El sostre estava protegit per un embigat que ha desapregut. La porta del darrera està colgada de terra. Per l'amplada de l'espitllera havia d'acollir una peça d'artilleria o metralladora de gran potència.
Coordenades UTM (preses des del mapa topogràfic amb un marge d'error): 31T 306066 - 4611635.
Darrera es perfilen dues línies de trinxeres amb algun tram encara ben excabat. El ramal de l'esquerra duu a una altra construcció militar encarada en direcció contraria - vers a Balaguer - amb una estructura bastant assemblada a l'anterior amb l'espitllera malmesa i la porta d'accés colgada de terra.
Coordenades UTM: 31T 306078 - 4611656.
La trinxera de la dreta està més mal conservada. El conjunt és molt interessant.
El búnquer de la Mitjana:
La Núria del Xop fa temps que m'havia dit que havia un niu de metralladores a la carretera de Granyena, més concretament en l'entrada del Parc de la Mitjana per aquest costat. Hi ha un mur de formigó entre la carretera i el bosc de ribera. La vegetació és molt esponerosa i ens va ser impossible arribar a ver-lo. També hauria la possibilitat que en ampliar la carretera nova l'haguessin malmès.
Possibles coordenades UTM: 31T 304315 - 4610520. Observant les fotografies aèries antigues es veu un petit punt que podria correspondre al suposat búnquer.
El búnquer de la Bordeta:
Aquest búnquer el tenia localitzat en el llibre Itineraris pel front del Segre però en aquell temps estava colgat d'esbarzes però en Diego Arànega  em va comentar que l'havia localitzat així que el vam anar a veure i em va acompanyar. És un niu de metralladores que està escapçat, segurament pels "chatarrers" de la post-guerra.Té una espitllera ampla - que segurament acollia una peça d'artilleria potent - que protegia el camí a Artesa de Lleida que està proper.
Refugi de la Torre Blanca:
La darrera recerca - de fet la ser la primera de la tarda -  va ser un refugi que havia sota de la Torre Blanca que era una masia molt destacada que havia a la carretera de la Bordeta a Albatàrrec. Quan va fer la carretera nova es va tirar a terra i segons ens va informar Jaume Jové van deixar les restes in situ.
Segons sembla, havia hagut un important refugi segons ens informa José Luis Calvo Agüera Abans de fer la nova carretera d’Albatàrrec, no la que coneixem ara, molt abans de la variant, et parlo de l’any 1976-77 anàvem dos companys amb “vespino” cap a Albatàrrec i Artesa. El traçat de la carretera no era el que hi a ara, estava ple de corbes. Com descrius que el bunker esta molt a prop d’aquí pot ser a un parell de kms, he pensat que era aquest. El bunker no es veia des de la carretera, la entrada estava al costat d’una Torre, baixaves per unes escales fetes amb pedra per un espai estret fins arribar a la porta d’un trull. Dins a una sala d’uns 60 mts2 havia una taula feta amb taulons i a cada banda un tronc de bones dimensions a forma de banquetes. La fusta es desfeia nomes amb el tacte de la ma, havia una molt forta olor a humitat i en un dels laterals amb un parell d’esglaons tenies l’accés a la part fortificada del búnquer, la que es veu amb formigó. La part del trull tenia una obertura dalt, just al mig, tapada amb fustes, recordo la humitat i la fusta en descomposició, no vam tornar més perquè ja en aquell temps semblava que es podia enfonsar en qualsevol moment . No et sabria dir la ubicació exacta i si era exactament a 1 o 3 kms de la Bordeta, es mes com anàvem a vegades cap al camp d’aviació d’Alfés o cap a Albatàrrec ara dubto en que tall de carretera va ser. Però vaig estar mig matí mirant de trobar algun indici, resta o qualsevol cosa de la guerra civil dins d’aquell Bunker. Si hagués portat la càmera que ja tenia (una Dacora de 135) hauria fet un rodet de fotos al menys, abans s’havia de tenir cura, un rodet de 36 fotos era una petita fortuna per un xaval. Després es van fer obres a la carretera, es van traure algunes corbes, el pont de l’autopista, la variant... No et sabria dir si es aquest, però segur que te la seva historia.  (informació facilitada per Diego Arànega).
Les restes estarien prop de la rotonda que hi ha a la carretera de la Bordeta a Albatàrrec. En arribar a la rotonda cal agafar el camí que duu a unes torres properes. Les restes de la casa estaria prop de la rotonda en un talús que dona sobre el canal de Seròs.

Comentaris

  1. Bona feina i bones troballes. No oblidem, sobretot ara.

    ResponElimina
  2. Hola en el camí de Granyena hi ha dos de búnquers, un prop de les comportes i un altre més endavant, però des que van fer el mur no es veuen, s'ha de portar una escala per poder veure'ls

    ResponElimina
    Respostes
    1. Oscar et faria res quedar un dia i ensenyar-me-los. Gràcies. Ara és el moment doncs l'ajuntament vol protegir aquests elements.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada