RAQUETES: DEL PLA DE L'ARP A LA TOSSA PELADA I PADRÓ DELS 4 BATLLES

No m'agrada gaire fer raquetes. Sempre dic que ho faré quan sigui gran i ja en tinc 60 anys. M'agrada més fer esquí de fons. Però aquest pont de la Puríssima les pistes d'esquí de Tuixent no estan encara preparades i decideixo agafar les raquetes. Crec que fa 5 anys que les tinc i no me les he posat mai encara que les he deixat molts cops. Ja hi tocava.
Característiques tècniques:
Recorrgut molt interessant. Ideal per iniciar-se en la practica de les raquetes.
Dificultat: Baixa. Encara que a la baixada del Tubo no hi ha cap indicació.
Distància: 9,2 km.
Desnivell: 560 metres.
Temps:  3 hores  02 minuts.
Itinerari circular.
Descripció de l'itinerari:
Surto de les pistes d'esquí de Tuixent i m'encaro pel llarg tallafocs. Superem tres talls per on colen circuits de fons.
Aviat veiem davant nostre la silueta de Tossa Pelada.
Finalment el tallafocs esdevé pla i arribem al Cot de Rebost (27 min - 2093 m).
Travessem una nova pista d'esquí de fons i tirem recte amunt seguint la direcció que dúiem, entre en el bosc de pi.
La pujada es torna més ferma. Anem seguint marques blaves i grogues.
31 min Fem cap a la carena del Clot de Rebost (2186 m.) amb una panoràmica meravellosa sobre el coster de la Tossa Pelada.
Ara ens toca davallar.
35 min Fem cap al fondal del coll d'Arderic (2152 m). Al costat veiem el refugi del Pastor que pot servir d'aixopluc. Remuntem per l'altre vessant. Trobo que des de l'última nevada ningú hi ha pujat i em toca obrir traça encara que la neu tampoc és gaire fonda. Pugem per un esponerós bosc de pi negre i cal anar cercant el millor pas amb una marcada tendència a la dreta per estalviar-nos la diagonal superior.
57 min Surto a la carena cimal, abans d'una darrera elevació més costeruda vers el cim.
Remuntada final.
1 h 03 min Assoleixo el cim de la Tossa Pelada (2379 m). L'he ascendit més de 40 cops però sempre em sorpren la visió dilatada que frueixo des d'aquí dalt. El Cadí, les muntanyes andorranes, Boumort, Carreu, Montsec, Montserrat, Sant Llorenç del Munt, Busa... de memòria. Tot un plaer.
Després de la foto oficial baixo vers una collada que em queda al sud.
1 h 07 min Collada (2348 m). Segueixo per l'ampla carena que segueix enllà.
1 h 16 min Arribem al Padró dels 4 Batlles (2386 m.) que és el cim més enlairat de la serra del Port del Comte. Controla millor la visió cap al sud on encara es veu la boira que cobreix les comarques interiors de Catalunya.
Ara em toca anar a buscar el Tubo que és una petita vall amagada que s'obre entre el Padró dels 4 Batlles i la Tossa Pelada que s'inicia en la mateixa collada que abans he esmentat.
No cal arribar-hi sinó que ja ens podem decantar-hi cap a la fondalada. Es tracta d'una clotada molt agradable. Poc a poc van apareixen els pins que en l'alçada han desaparegut. Es baixa prou dret.
1 h 43 min Arribem a la Plaça de Toros. Per aquells que no esteu molt acostumats a esquiar és tracta d'una esplanada on s'acaba la fondalada del Tubo. Aneu una mica a la dreta i recte, tot travessant nous circuits d'esquí de fons.
1 h 46 min Fem cap a les Foques (ja veieu si hi ha toponimia pròpia dels fondistes). Les Foques s'anomena així perquè si es puja per l'obac es va per l'ombra i en arribar a aquest replà ens toca per primer cop el sol. És molt habitual trobar esquiadors prenen el sol i fen petar la xerrada. Hi ha dues casetes metàl·liques.
Abans es baixava per la pista però per evitar problemes amb els esquiadors que baixen una mica a lo loco s'ha marcat un baixador per la dreta. Marcat amb senyals de raquetes. Primer tram és prou dret.
2 h 01 min Arribem a la pista de Sangonelles. Al costat hi ha un petit refugi de pastors. Hi passem pel costat.
Ara tenim dues opcions. Pujar per la pista (tram avorrit) o cercar l'antic camí que sortia de darrera del refugi i anava uns 10 metres per sota de la pista. Tram més agradable. Encara es poden veure les marques blaves i grogues que ens ajuden a seguir aquest sender que està força perdut.
Hem de travessar tres barrancs. Segurament el darrer és el més pendent.
2 h 38 min Baixada al barranc que es supera per un portell. Coordenades UTM: 31T  x=377722  y=4673840. Cal tenir que m'he perdut un parell de vegades i he resolt el problema tirar recte i cercant amb atenció els punts blaus o grocs.
2 h 47 min Arribo a una clariana destacada ja que fins ara hem anat tota l'estona embolcallats pel bosc. Continuo recte i també retrobo les marques que ara baixen de la pista propera.
2 h 57 min Passo a la vora del refugi de l'Arp.
3 h 02 min Arribem a l'aparcament de l'estació d'esquí de fons de Tuixent Lavansa on hem iniciat el recorregut.
Per obtenir el track:


Powered by Wikiloc

Comentaris