CERCANT INDICIS DE LA GUERRA CIVIL A VALLFOGONA DE BALAGUER

Estic mig endormiscat preparant-me per la migdiada al sofà quan em truca en Joan Oms. Em proposa anar a veure uns vestigis de la Guerra Civil que té localitzats al voltant del seu poble, Vallfogona de Balaguer. No puc deixar d'aprofitar l'ocasió.
Quedem a la benzinera del seu poble.
Niu de metralladores de Vallfogona:
La primera fita que ens marquem és anar al niu de metralladores que hi ha davant de la industria de SECANIM - SAU. Per explicar com s'hi arriba és una mica complicat així que prefereixo penjar el croquis del camí que vam fer.
Coordenades UTM: 31T  x=317079  y=4623471
Té el sostre ensorrat, segurament volat per traure'n les bigues de ferro que el composaven. De fet és veu unes lletres que crec que és el contramotlle d'una biga que va quedar gravat al ciment. S'observe els trossos de sostre dins de l'estructura del niu de metralladores. Té una espitllera prou ampla encarada vers el Cap de Pont de Balaguer, concretament cap a Vallfogona per la qual cosa podem deduir fàcilment que es tracta d'una edificació republicana. Pel costat hi ha la porta d'accés que encara es pot veure.
Tot el conjunt està cobert d'herba i de terra. Ens plantegem que caldria fer una acció de neteja del niu de metralladores. En podem parlar. El primer que cal fer és parlar amb el propietari. Tasca que farà en Joan.
 Impactes de bala al carrer Pau Casals:
Travessem la Sèquia segona del canal d'Urgell que feia de front en aquesta esplanada i arribem al poble de Vallfogona. Anem al carrer Pau Casals fins on arribava el poble en els anys de la Guerra Civil. Ara davant hi ha nombroses construccions que ens costa copsar aquesta idea. En el començament del carrer encara queda una tàpia. Coordenades UTM: 31T  x=318287  y=4624493. Encara es poden veure algunes baines clavades en la paret. Sembla ser que n'havia hagut força més.
Després ens anem a fer un tomb per la Sèquia segona del Canal d'Urgell doncs el Joan Oms recordava de petit haver jugat en un niu de metralladora per la banqueta. Vam buscar per si trobàvem algun fragment però no vam tenir sort. Caldrà preguntar pel país pers i podem localitzar la situació.
Impactes de bala de la torre del Comú o del Trueno:
Ens situem en la torre del Comú, que en Pol Galitó denomina del Trueno. L'atzar fa que estigui davant per davant de les bales que hem trobat al carrer Pau Casals. Però allí estavem en les posicions fascistes i ara estem en les posicions republicanes. En la paret també localitzem impactes.
coordenades UTM: 31T  x=318153  y=4623437
En la paret localitzem un parell de bales encastades en la paret. Hi ha un rebossat nou que impedeix veure més impactes. Abans la paret estava farcida d'impactes.
El Pedrís:
En un extrem del Cap de Pont de Balaguer es trobava el llogarret del Pedrís. Aquí també va haver importants combats els dies del 22 de maig de 1938, poder no tant dramàtics com al Merengue o el Morinyol ( a 2 km de distància).
Només hi resta algunes pedres de l'ermita vella del Pedrís. S'ha edificat a la vora una esglesiola amb un gust, si més no, molt discutible.
Com arribar-hi?
El millor és agafar la carretera C-58 de Balaguer a Tàrrega i en el km 139,6 agafem un trencall a la dreta (venint de Balaguer) i arribem a la Masia del Morros.
Als 0,2 km arribem a una bifurcació. Com el primer que volem visitar és l'esglesiola del Pedrís anem a la dreta.
0,7 km Cementiri del Pedrís. Només una tàpia ens recorda la funcionalitat d'aquest tancat. En el seu interior trobem alguna creu. Ens van dir que els cossos dels combats de la Guerra Civil foren traslladats al Valle de los Caidos.
0,9 km Ermita del Pedrís. Hi ha un faristiol del Memorial Democràtic de Catalunya que ens explica detalls de com estava situat el front. Al costat hi ha les restes de l'ermita vella. Coordenades UTM: 31T  x=322266  y=4625918
Impactes de cal Marçal:
Tornem a la cruïlla anterior (1,6 km.) on hi ha cal Pinxo. Agafem un camí carreter que surt del costat.
1,9 km. Voltem la casa que és del segle XVIII però tristament caure a terra, i tots ens penedirem llavors, en el vessant a ponent hi ha un gran infinitat d'impactes de bala que correspondrien a l'avançament dels republicans sobre aquest sector. També és veu algun impacte al costat meridional. La part baixa està també rebossada i tapa força impactes.
Vam caminar cap al nord i vam trobar una petita cova que podria correspondre a un petit refugi republicà encara que tot el terreny està molt modificat. Hi ha un altre indret que sembla que podria correspondre a una altra indret colgat de terra.
Les coordenades UTM del refugi seria: 31T  x=323192  y=4626261

Comentaris

  1. La bala es el que surt pel cano, la baina el que expulsen el carregador del fusell.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada