HOSPITAL DE GUERRA: COVA DE SANTA LLUCIA

 
El pla A era pujar al grau de Carrasclet al Montsant però va fer un dia molt fred i amb vent  em fa desistir i  passar a un bon pla B. Casualment m'havia caigut a les mans un article que parlava d'un hospital de guerra a la vora de la Bisbal de Falset que havia estat dignificat.

Crec que és una bona proposta. De fet està tan amagat que ni el vent sembla que hi bufi.

Com arribar-hi?

Un cop estem a la Bisbal de Falset agafem la carretera a la Palma d'Ebre (T-702). Als dos quilòmetres, en un revolt molt marcat trobem un cartell indicador i un espai per aparcar. Curiosament el color és el que fan anar els del Memorial Democràtic però no hi ha cap designació, sols el de l'ajuntament de la Bisbal. Crec que ho han pagat ells ... no sé la feina que ha fet aquí el Memorial, una llàstima.

Baixem per una pista de terra uns 400 metres i ja trobem la balma de Santa Llúcia. Hi ha un petit altaret i una imatge penjada del sostre de la santa martiritzada arrancant-li els ulls, però clar - respectant totes les creences ... nosaltres no hem baixat aquí per adorar la santa. 

La balma és immensa i durant la batalla de l'Ebre fou habilitat com un hospital militar. Hi ha uns plafons amb fotografies de l'època molt interessants. El servei hospitalari estava dirigit per personal sanitari de les Brigades Internacionals. Sembla que en el cementiri de la Bisbal hi ha algun brigadista enterrat. L'espai està molt ben arranjat. Fins hi tot hi ha una àrea de pic-nic i lavabos. Crec que és un indret ideal per completar una ruta turística del Grup de la Recuperació de la Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida. Ja tenim feina... ara a esperar que passi la pandèmia. Salut i muntanya.

Per obtenir més informació, clica aquí.

Per obtenir el track de la sortida:

Powered by Wikiloc

Comentaris