FENT D'INDIANA JONES AL CASTELL DE MALAGASTRE


Quan anava d'excursió a l'ermita de Salgar (Montsonís) vaig tenir ocasió d'observar a l'altra riba de  l'ermitatge una construcció al turó del davant. Vaig mirar cartografia i vaig descobrir que corresponia al castell de Malagastre o d'Antona. Avui he decidit visitar-lo. Trobo poca informació per internet (millor). Etimològicament, des de la meva ignorància, mal pit (magastre, correspondria a la paraula llatina de  pit). 

Es tracta d'una excursió breu, com fent d'Indiana Jones, visitant les restes del castell de grans dimensions que es van anar bastint a partir d'una torre de guaita (torre nord) que es va anar envoltant de cambres i de torres inferiors. Es ja esmentat l'any 1015-16 en motiu d'una expedició (segurament una ràtzia) que va fer el compte Ramon Borrell de Barcelona conquerint-lo als sarraïns que a la seva mort el van recuperar. Ja veieu un castell de frontera. És una construcció estratègica que domina el pas del riu Segre i l'estret de Salgar, com faríen també el castell de Montsonís, el de Rubió (que es veu des del cim), el d'Alòs de Balaguer... Davant tenim una visió privilegiada sobre l'ermita de Salgar amb la balma on es venera la imatge de la Mare de Déu. Hi ha també un jaciment ibèric, que per separar-ho, és anomenat com Antona que també respecta al segon nom del tossal. Ja veieu que es un indret privilegiat.

Descripció de l'itinerari:

A Artesa de Segre agafo la carretera que va a Vernet. Un cop passat el pont de Vernet, prenc una pista que va a l'esquerra paral·lela al riu. Hi ha la indicació Camp de Tir.

8 min Cruïlla. És indiferent anar a dreta o esquerra. Per l'esquerra és més curt. Podem tornar per l'altre costat.

16 min Bifurcació. Vaig a la dreta.

22 min Surt un sender. Cartell informatiu amb els ocells de l'entorn.

33 min Arribo al primer mur del castell de Malagastre (428 m.).A l'esquerra trobo el jaciment iber d'Antona. Supero la primera muralla i vaig visitant les diferents cambres del castell. Descobreixo tranquil·lament el castell i vaig observant la superba visió de l'entorn. Al nord puc observar el Montsec de Rúbies i de Meià. Més proper hi ha el castell de Rubió a l'altra riba. Penso en els embats entre sarraïns i cristians conquerint i reconquerint el terreny. Mirant al Montsec no puc estar-me de pensar en el fratricidi de la nostra Guerra Civil. Retorno pel camí de pujada fins la cruïlla a la pista. Ara vaig per l'esquerra fent circuit. La pista és més amplia.

1 h Enllaço amb el camí d'anada.

1 h 08 min Arribo al pont de Vernet on he començat el trajecte.


Completo la ruta amb la visita del llogarret de Vernet que envolta el seu castell majestuós. Cal visitar: Els trulls que hi ha darrera del poble on xafaven el raïm per convertir-lo en vi que passava directament als cubs on havien de fermentar, l'església romànica transformada de Santa Maria que té per campana una ogiva d'una bomba i el castell central envoltat d'edificacions. Petites meravelles de cos zero.

Comentaris