VERTIGIS GUERRA CIVIL A TERMENS

 
Llegeixo que a Térmens estan condicionant el molí del Comanador. En el seu interior hi ha un niu de metralladores que aprofitava l'estructura del molí. L'estan arranjant però el considero molt interessant. Trobo algun altre element que esmentaré en aquest postcat. Espero descriure algun altre vestigi que cridi la vostra atenció.

Descripció de l'itinerari:

Aparco en el pont de la Sucrera sobe el riu Segre en la carretera a Menàrguens. Reconec que costa localitzar. Estar alerta a les indicacions.

Deixo el cotxe davant de l'antic safareig del poble. Ben conservat, rectangular, gran (de 8 metres per 3 metres). Coordenades UTM: 31T  x=313460  y=4620953

Ens encaminem cal al riu i poder veure trams de les antigues muralles que tancava la vila vella un xic enlairada. Diria que podria correspondre a una vila closa. Es veu que antigament el riu anava més arran del poble.

A la carretera a Menàrguens podem veure el curiós pont de ferro, bastit l'any 1906 per on passava el tren de la sucrera de Menàrgues que venia de Mollerussa. o de Balaguer. Durant la Guerra Civil es va destruir ja que en el marge dret havia l'exèrcit franquista i en aquesta riba havia l'exèrcit del govern legítim.  Encara es pot veure els fonaments del vell pont. Coordenades: 31T  x=313442  y=4620973

Vaig pel parc del riu aigües amunt. 

0,150 km A l'esquerra puc veure el campanar de l'església de Sant Joan dominant el riu. Puc observar els impactes de bales que el cobreix. Els impactes es poden veure en les vessants que miren al riu que fou el front durant nou mesos.

0,325 km Arribo sota del molí del Comanador on puc observar ja una espitllera del niu de metralladores. Veig a sota les sortides d'aigua. Per l'esquerra s'està habilitant un camí costerut per on arribo a la sèquia de dalt. 

Com soc xafarder de mena decideixo entrar dins del niu de metralladores (pas actualment tancat). Observo dues espitlleres laterals. El niu està encara colgat per un metre de fang - que crec que traurant - i permetran mirar per les obertures laterals. El conjunt té un cobert de fusta. En el costat dret de l'entrada puc llegir amb dificultat: Any (¿?) 10-1938 - 133 batallon - Zapadores - Catalunya. En la part superior hi ha una altra escriptura que no puc arribar a entendre. Coordenades UTM: 31T  x=313707  y=4621111

Surto del niu de metralladores/molí i m'enfilo cap al poble vell primer per un carrer asfaltat i després per una curioses escales. 

0,410 km Dalt hi ha un interessant mirador sobre la ribera del riu Segre i  l'antiga fabrica de la Sucrera de Menàrguens. Observo, ara de més a prop els impactes del campanar. En la plaça hi ha una escultura “L’empremta del temps” de l’artista Juanjo Novella.

Faig una volta pel nucli antic del poble i finalment baixo cap a la Plaça Manuel Bertrand,  industrial que va construir la sucrera de Menàrguens, i creuo el carrer de la Sucrera. Faig cap al carrer Lleida. A mig carrer puc observar la trotxa que es va obrir per passar en trenquet de la Sucrera, perfectament encarat cap al pont de Ferro.

A l'esquerra trobo el carrer del Pou de Gel, a l'extrem del carrer trobo un solar aparentment abandonat. Vaig per la dreta baixant fins trobar l'entrada del Pou de les Bruixes, on segons la tradició es trobaven les bruixes de la rodalia. De fet, tècnicament, correspon a un pou de gel amb una entrada interior, protegida per una reixa (oberta) que ens duu a una cambra - força bruta - que està presidida per un forat superior on segurament es devia tirar la neu o el gel que s'acumularia en aquesta sala i s'aniria traient per la part inferior.

Un cop visitat aquest element que no té res a veure amb la Guerra Civil torno a buscar el vehicle i acabo el recorregut amb racons ben interessants que m'han sorprès molt gratament. Sóc conscient que m'he deixat altres elements per descobrir. Mapa de vestigis de la Guerra Civil:
Per obtenir el track:

Per localitzar els meus vestigis de la Guerra Civil: 

Comentaris