FENT COSES POLITICAMENT INCORRECTES: ASCENDIR A LA SANTA CREU DE CUELGAMUROS (0)


Pel matí he estat buscant informació de la 108 Brigada Mixta a l'Arxiu Militar d'Àvila que es on va lluitar el meu padrí. No trobo res d'interessant. He decidit que a la tarda em dedicaré a visitar Cuelgamuros. No puc entendre que es mantingui el nom franquista del Valle de los Caidos. Feia anys que volia anar a trepitjar la tomba del dictador. L'han exhumat però encara ho he pogut fer-ho sobre les lloses que tapaven el cos del dictador. També ho he fet sobre la llosa de l'ideòleg feixista José Antonio Primo de Rivera. M'he quedat prou relaxat. He tingut algunes paraules amb el vigilant que ha estat un xic impertinent... Per cert, damunt de la tomba de José Antonio havia rams de flors. Això no és enaltiment del feixisme?


En les capelles laterals hi ha l'entrada a l'ossari on hi ha les restes de 33000 víctimes de la Guerra Civil dels dos bans. Els grans feixistes no van voler dur aquí les despulles dels seus familiars - per exemple, els enterrats al cementiri de Lleida - però ho van omplir amb soldats nacionals, però van aconseguir tan pocs que finalment van haver d'ampliar les exhumacions als soldats republicans. Les caixes amb les restes de les víctimes de la Guerra Civil per culpa d'un aixecament militar contra el poder legítim estan fetes malbé per les humitats de la basílica - mausoleu del dictador. Mentre entrava havia tot de galledes per recollir les gotes que queien del sostre, fent una musicalitat tenebrosa de fons.

Quan pujava amb el cotxe mirava de comprendre les meves sensacions. Era com quan vaig visitar el crematori de jueus d'un camp de concentració que havia a Milà. Esforçant-me  per comprendre quina mentalitat tenen els botxins de la humanitat. Com es pot arribar a aquest extrem de malura? Què trista és la condició humana.

No es poden fer fotografies a la basílica però en vaig fer algunes com les dues entrades a l'ossari on podem llegir CAIDOS POR DIOS Y POR ESPAÑA. Penseu que aquí hi ha les despulles de republicans!!! Quin poc respecte.

Més ofendós és una inscripció a l'entrada on recorda que aquest mausoleu feixista fou inaugurat per Francisco Franco  l'1 d'abril de 1959. Com pot estar aquí? Sota hi ha la inscripció del Sant Pare que també beneeix la construcció. 


Descripció de l'itinerari de pujada a la Santa Creu:
Després de la casposa visita al túnel del terror vaig decidir-me a pujar al peu de la Santa Creu, que és la més alta del món amb els seus 150 metres (dos campanars i mig de la Seu Vella, òpticament no ho sembla). Cal anar l'abadia que hi ha darrera. Passar aquest mini-Escorial i agafar una pista a l'altre extrem. Camí ample amb una barrera. Aquí em trobo amb el Joan de Blanes amb qui compartim la pujada.

10 min Hi ha una tanca perimetral al voltant de la creu. Es pot accedir amb cura. Comencem l'exploració per la dreta i ens quedem impressionat de la construcció en un contundent granit de la contrada. Anem voltant per la base de la Creu. Veiem l'arribada d'un funicular que es va desmuntar. Les escultures dels 4 evangelistes són impressionants. Algú m'havia informat que havia perill de caiguda de pedres però no he trobat cap còdol caigut que m'indiques perillositat. La panoràmica des d'aquí dalt és excepcional. Així coronem el Risco de la Nava (1401 m.) i iniciem el camí de tornada amb la gratificació que fins i tot en aquest funest indret podem gaudir de racons ben suggeridors.
Per seguir el nostre track:
Powered by Wikiloc

Comentaris