ESPAIS D'AFUSELLAMENTS O POSAR-ME ELS PELS DE PUNTA


Avui he decidit anar a fer un tomb per les tombes desconeguts de Memòria Històrica no gaire coneguts per poder fer-ne difusió. Tenen en comú, molts elements, indrets on es va matar als que pensaven diferent. Tristament hi ha molts espais de perfil horrorós però ja no som a temps de recollir-los i fer-ne un espai de reflexió sobre el que representa el totalitarisme mental. En acabar aquesta entrada penso que cada localitat en aquells terribles anys tindria el seu paredón que s'ha perdut en la Memòria local.

1.-SANT ESTEVE DE LLITERA:

CEMENTIRI: En la fossa comuna trobo dos plaques recordant dos fets luctuosos.

1.a PLACA EN RECORD DEL MAQUI NARCISO VILLELLAS: Segons consta en la placa fou el darrer maqui que va actuar de l'AGLA (Agrupación de Guerrilleros del Levante y Aragon). Els historiadors vinculen a l'AGLA al PCE però sota aquestes sigles havia molts maquis que tenien en comú el seu antifranquisme. Va ser uns enfrontaments que el govern establert va callar. En Narciso Villellas va morir afusellat per la Guàrdia Civil a la partida de Santa Anna de Sant Esteve. Desconec l'indret exacte i el seu cos fou enterrat dos dies més tard en aquesta fossa. L'enfrontament va tenir lloc el 7 de desembre de 1948.Era natural d'Alquezar del Somontano. Aquell mateix any Stalin davant de l'elevat nombre de víctimes que el guerrillisme havia patit va decidir abandonar la lluita armada clandestina a la península. Molts lluitadors antifranquistes es van trobar aïllats.  Per saber-ne més: Aquí i aquí.

1.b PLACA EN RECORD DELS BRIGADISTES INTERNACIONALS: Al costat de la placa anterior hi ha la placa dedicada al record dels 5 brigadistes internacionals morts en l'hospital establert a la localitat. Els 5 van morir de malaltia. Un d'ells, Hendric Kloostra, era holandés. Eliseo Carola Castelló, natural de Villalonga de Ter (Barcelona), Salvador Cabreras, Dionisio Giménez i Ramón Altas. Tots ells estaven enquadrats en la 40 divisió republicana.

Van morir en l'hospital establert a la casa Salas, així que em decideixo a cercar la casa.

1.c CASA SALAS, HOSPITAL DE GUERRA:  Es troba al carrer del Molino, núm. 7. Es una casa de grans dimensions, una casa noble que fou aprofitada com hospital de campanya en la retaguardia del front d'Aragó. Per internet hi ha força informació però no ens detalla res de quan va tenir la funció hospitalària. Més informació aquí.


1.d CREU EN RECORD ALS RELIGIOSOS AFUSELLATS: Sembla que l'atzar s'entossudeix a perseguir-me. Quan surto de Sant Esteve per la carretera A-2216 em trobo amb la "corva dels Capellans" que és l'indret on foren afusellats tres capellans. Aquest monument fou erigit pel franquisme que va poder recordar els seus morts mentre que els perdedors encara busquen els seus entre les cunetes. Recordem qui es va aixecar en armes el 18 de juliol. Aquí foren afusellats els capellans Esteban de Raso, Lorenzo Solans i Francisco Pociello el 2 d'agost de 1936. Segurament a la Causa General trobareu més informació si us interessa el tema. Dels morts del feixisme hi ha molt paper escrit encara que actualment no estigui penjat a internet. Per cert, si reseu un parenostre davant de la creu teniu 50 dies d'indulgències segons el bisbe que podreu aprofitar per pecar a tutti pleni.

2. BINEFAR:

2.a PARTIDA D'ALCORT:  A la sortida de Binefar en direcció a Monsó hi ha la partida d'Alcort. Era un punt especialment dramàtic. Partides de presoners que portaven cap a la presó de Barbastre ( monestir de las Clarisas i de las Caputxinas i  als baixos de l'ajuntament) procedents de la presó
d'Almacelles
 s'aturaven en aquesta contrada i eren afusellats.

Així el 20 d'abril de 1938 va sortir una partida de 20 almasellencs que foren assassinats en aquest racó. Anys més tard foren traslladats a un nínxol del cementiri nou. El 14 d'abril de 2018 es posar una placa per recordar les víctimes. Víctimes d'Alcampell foren afusellat el 10 d'abril. Al cementiri hi ha un monument recordant aquestes víctimes que foren traslladades més tard. Pendent de visitar. Va haver més afusellaments incontrolats però hem perdut la seva memòria.

Localització: Em va costar molt de trobar, espero que amb la informació que us pugui facilitar sigui més fàcil. Sortim de Binèfar per la carretera vella cap a Monsó. Hi ha una rotonda que ens permet accedir a l'autovia. Doncs en aquesta rotonda no hem d'agafar l'entrada a l'autovia sinó una carretera estreta que surt al nord. Als 100 metres hi ha un magatzem d'electricidad Palacin (alerta, no confondre amb la botiga que està al centre del poble). Al costat del magatzem, a la dreta hi ha el monument, un piló amb el següent text: IMPERECEDERO RECUERDO A UN SACRIFICIO 10 DE ABRIL 1938 - 86 DE LAS VICTIMAS DE ALCAMPEL POR LA PAZ.


3 TAMARIT DE LLITERA:

3.A EL POU DE VENTAFARINES: 

És un nom que ressona entre els vells de la zona amb por. Pel comprendre-ho heu de pensar que la millor definició és que hi ha diferents estrats d'ossos d'un i altre bando que van representant la nostra caineja història contemporània.

Es tracta d'un pou més profund del que pot semblar actualment. L'aigua era dolenta i tradicionalment s'havia utilitzat per tirar animals morts. Els dies de l'aixecament militar franquista les forces revolucionaries de Binèfar van matar als defensors del cop d'estat i els van tirar al pou. Anys més tard la repressió feixista va fer el mateix amb els homes d'esquerres i els va tirar al fons del pou. Tristament aquest important fossa només està homenatjada pels difunts sollevats doncs es pot veure un "yugo y las flechas", una creu i un text de Todo por la patria. Tristament els esquerrans no poden dignificar els morts !!!!

Com podem arribar-hi?

Hem d'agafar la carretera de Tamarit de Llitera a Saidí (A-1241) i en el quilòmetre 3 km. ja podem veure entre el panís una creu. Anem uns metres més cap a Saidí, i sense cap indicació, ens posem per una pista estreta uns 100 metres que ens deixa al costat del pou (Coordenades UTM 31T  x=280294  y=4626008). quan arribeu no us oblideu de dur un ram de flors i no penseu per quin ban les deixeu.

4 ALMACELLES:

4.a CEMENTIRI VELL:

Agafem el camí al cementiri. Un cop passat per sota la carretera n-240 hi ha a la dreta el monument recordant l'emplaçament del Cementiri Vell. Hi ha una placa que recorda als almacellencs i almacellenques que foren enterrades en aquest indret. La majoria foren traslladats al cementiri nou que tenim uns metres més avall, però molts no van ser reclamats i les seves despulles van quedar aquí. També els que estaven en la fosa comú que no es van transportar.


Les tapies del cementiri vell fou un dels parapets emprats per afusellar els soldats antifranquistes. Aquestes actes es van fer especialment entre l'abril i desembre de 1938. En aquest temps Almacelles fou la capital del franquisme en el front del Segre. Veure més informació aquí. Hi ha un llistat d'algunes víctimes que foren assassinades en aquest paratge. Personalment penso que caldria afegir un record a les víctimes que foren afusellades en aquest indret.

CEMENTIRI NOU:


4b NINYOL DELS EXECUTATS A LA PARTIDA D'ALCORT: En la part que parlàvem de Binèfar ja hem esmentat l'ajusticiament dels 20 almacellencs que eren traslladats cap a la presó de Barbastre i que passat Binéfar foren passats per les armes. Era el 20 d'abril de 1938. Anys més tard foren exhumats i portats en un nínxol que fou cedit. El 14 d'abril es va posar una placa per recordar aquestes víctimes de la violència franquista. Actualment li falten algunes lletres.


4.c MONUMENT RECORDANT LES VÍCTIMES DE LA GUERRA CIVIL: En un lateral del cementiri hi ha un monument, on sembla que havia hagut un altar castrense, recordant les víctimes de la Guerra Civil. Deuria estat aixecat per les forces franquistes i només recordant els morts defensant la pàtria però en la transició es deuria de canviar el text de l'inscripció que es va fer ja en català.

5.- LLEIDA: Sols recordar que a Lleida es va afusellar: Al Cementiri: La gent d'ordre fou afusellada a la tàpia que dona a la rotonda. Actualment recoberta d'heura. Mentre que els republicans foren morts en un paredó que hi ha a l'extrem contrari en aquella època. A la vora d'un monòlit aixecat pels franquistes per recordar la seva memòria. 

També va haver ajusticiaments al Camp de Mart i al Camp Escolar.

Per visualitzar els meus Vestigis de la Guerra Civil localitzats:

Comentaris