L'ATAPUERCA CATALÀ: COVA DEL PARCO (I ABRIC DEL XICOTO)


Primer de tot, insistir que si pugeu a la cova del Parco cal tenir present que esteu visitant un jaciment arqueològic i  qualsevol modificació pot alterar el treball de recerca. He dubtat molt si havia o no havia de publicar aquesta entrada al blog. Finalment he decidit fer-ho perquè crec que tenim tothom dret a conèixer el nostre patrimoni però us demano el màxim respecte d'aquest indret que ens serveix per aprofundir la nostra història. La importància del jaciment de la Cova del Parco és que ha permès l'estratificar l'edat Paleolític Superior o Magdalenia. De totes formes, penso que la ferma pujada que hi ha fins l'espluga segurament restarà la presència de brètols. No hi ha cap senyal de prohibició de pas. Personalment crec que en els primers metres del sender caldria posar restricció de pas, no en la pista principal ja que segurament animaria als brètols. Desitjo que acabin les extraccions i es pugui habilitar l'accés turístic a la balma. El mateix podem afegir a l'abric de Xicoto.
Accés:

En el pont d'Alós sobre el riu Segre i agafem una pista que surt cap a l'oest (esquerra venint de Foradada). Als 900 metres trobem la font de l'Espadella (àrea recreativa) on aparquem.

Descripció del recorregut cova del Parco:

Seguim la pista avall cap al Congost de Mu.

9 min A la dreta del camí veiem un sender que s'enfila muntanya amunt que seguim. El camí puja fent marrades.

Cinglera on es troba la cova del Parco i el castell d'Alós

20 min Contrafort de la muntanya on hi ha les restes d'una barana de fusta que protegia el pas.

25 min Cova del Parco. A l'esquerra tenim una pleta que encara no s'ha treballat i una esquerda profunda d'uns 7 metres de fondària però també els arqueòlegs parlen d'una entrada o abric que és la zona que han excavat amb una fondària de dos metres que han anat des de l'època del Bronze fins - de moment - al paleolític superior (Magdalenià). Retornem a la font de l'Espadella (45 min).


Descripció del recorregut abric del Xicoto:

Des de la Font de l'Espadella retornem cap a Alós de Balaguer.

2 min Agafem un sender que surt a l'esquerra cap a la muntanya amunt.

8 min Arribem al cingle on localitzem també una antiga pleta. Estem a l'abric del Xicoto. En la part central hi ha la cata que s'està fent de forma rectangular en la part central. Cal observar que hi ha diferents línies d'escalada dibuixada per parabolts per assegurar la progressió. Espero que no hagi problemes d'ocupació entre els escaladors i els arqueòlegs com ha passat a altres indrets. 16 min Retorn a la Font.

Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc

Comentaris