EL MONTSEC OBLIDAT I DE CASA NOSTRA: MONTSEC D'ESTALL


Possiblement sigui l'excursió que ha esdevingut més clàssica per descobrir les belleses del Montsec d'Estall. Des del meu punt de vista, no en dic d'Aragó, perquè es troba en la unitat geogràfica de la Franja de Ponent i té una tradició històrica catalana que molts cops oblidem els mateixos catalans, abandonant als que són germans de llengua). Prefereixo anomenar-lo Montsec d'Estall, o Montsec de Montgai, nom dels pobles més propers en el vessant sud i nord respectivamente.
.
Del mas del Xiquet (a tocar del mas del Quintillà) anirem al poble abandonat i pràcticament ensulsiat d'Estall i ens enfilarem pel Pas de Sant Antoni que ens permetrà superar la imponent cinglera i assolir el Cap del Montsec, cim més enlairat del Montsec d'Estall. Retornem per una pista llarga que travessael vessant nord fins arribar a la collada de Brañal on localitzem el modest dolmen de Cunyols, fins tornar al mas de Xiquet.

Accés: A Vilacamp, en el km 78,9  de la carretera N-230, agafem una pista que travessa el poble per sota. 1,1 km Agafem el trencall a l'esquerra cap a Montfalcó.

6 km Trencall a l'esquerra al mas del Quintillà, continuem per l'esquerra baixant.

6,6 km Mas del Xiquet. Al costat hi ha la bassa on es remullava la imatge del sant de la propera ermita de Sant Antoni si no donava pluja i se'l deixava a l'aigua fins que feia ploure.

FITXA TÈCNICA

VALORACIÓ: Excursió que ha esdevingut la gran clàssica del Montsec d'Estall perquè complementa perfectament tot l'entorn.

DIFICULTAT: Baixa.

LONGITUD: 13.7 km

DESNIVELL: 520 metres

TEMPS:  3 hores 27 minuts

ITINERARI CIRCULAR

Descripció de l'itinerari

Sortim per la carretera a Montfalcó en davallada.

3 min Deixem l'asfalt i agafem un sender que va davallant.

28 min A l'esquerra surt un corriol que ens permetria enllaçar amb el camí de Sant Antoni sense passar pel llogarret d'Estall, per la qual cosa l'obviem.

33 min Sortim a la carretera que seguim a l'esquerra.

52 min Arribem al llogarret d'Estall que dona nom al Montsec occidental. Tristament estan totes les cases ensulsiades i esdevé perillós visitar-lo. Abans d'arribar al poble trobem per la dreta el camí que puja de Finestres i Fet. Una guineu ens ve a veure amablement. Seguim per la carretera.

1 h 2 min Abandonem l'asfalt i agafem una pista que surt a l'esquerra, muntanya amunt. Cartell.

Ermita de Sant Antoni
1 h 4 min Trencall, anem a la dreta. Anem per un sender que s'encara cap a la cinglera característica del Montsec.

1 h 16 min Per l'esquerra arriba el carrerany que arriba sense passar per l'Estall. Poc visible.

1 h 18 min Restes de l'ermita de Sant Antoni que dona nom al pas per on pugem. El camí s'enfila cap a la muntanya traçant agradables ziga-zagues. Estem en el camí al grau homònim que cerca l'únic pas de la muralla que tenim davant.

1 h 45 min Sortim a la carena (1232 m.). Anem a la dreta.


2 h 12 min Cap del Montsec (1327 m). Destacat vèrtex, situat en el cimal de la serra amb una excepcional panoràmica. Al nord, albirem el Pirineu, a l'est, el tall del congost de Montrebei i el Montsec de Corona i d'Ares. al sud, l'embassament de Canelles i les serres secundaries de Fet i de Savina. Per la dreta surt una incipient pista forestal que inicialment no és gaire evident, però nosaltres preferim sortir pel camí per on hem vingut i fer drecera per anar a buscar la pista per sota.

Anem seguint la pista forestal que contorneja tota la muntanya.

3 h 3 min Trencall a la dreta que davalla al poble de Montgai, al vessant septentrional del la muntanya.

3 h 8 min Bassa del Montsec.

3 h 14 min Collada de Branyal on fem cap a la carretera asfaltada. Al costat hi ha el dolmen de Cunyols a 50 metres que podem localitzar gràcies a un cartell. Es distingeixen dues pedres laterals de petites dimensions i les pedres del túmul. Seguim per l'asfalt a l'esquerra.

3 h 21 min A la nostra esquerra s'obre un barranc que ens permet fer drecera.

3 h 25 min Sortim de nou a la carretera que seguim avall.

3 h 27 min Arribem de nou al mas de Xiquet on hem iniciat la travessa.

Per obtenir el track:




Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

WOW 16a CAMINADA POPULAR DE TUIXENT: ELS EMBOSCATS

PELS CIMS OBLIDATS: TUC DE SABURO

L'IMPRESSIONANT CAMÍ D'ALINS A TOR

DOCUMENT: NOVETAT SUPERBA SOBRE EL LLISTAT PRESONERS SEU VELLA

FUGIR DEL PARC D'ATRACCIONS: ITINERARI PEL PONT DEL CLOP

PELS EMBOSCATS DE TUIXENT (preparant la Caminada Popular de la Festa Major)

PREPARACIÓ SORTIDA TRAVESSA PIRINENCA: HOSPITAL DE BENASC - COLL DELS ARANESOS - REFUGI D'ARTICA DE LIN - COLL DE TORO - HOSPITAL DE BENASC

ELS EMBOSCATS DE TUIXENT: ESPLUGA DEL SOLA - ESPLUGA DEL QUICO - CABANIL

L’AVET MONUMENTAL DEL BARRANC DE LA FOU, AL VESSANT AMAGAT DEL CADI