ANAR AL DESCONEGUT: EL PIC DEL SOUBIRON

No us sentiu culpables de no saber quin pic és . La majoria de pireneistes tampoc ho saben. Per això hem decidit anar-hi el Joan Lores - pur companyerisme - i jo. Us ajudaré una mica si mireu el mapa del voltant del circ dels Anglios (alguns en diuen Anglos) veureu que tot es diu Anglios: Estany d'Anglios, coll d'Anglios, pic d'Anglios. Tot no. El pic més important és diu pic de Soubiron. Li van posar el nom d'un geògraf francès que feia guies. Diuen que el seu cim fan fer un aplec amb més de 50 excursionistes. Costa de creure ja que no crec pugi en un any més de dos caminadors com ho hem fet avui. Primera ascensió coneguda: Emili Juncadella i Jean Haurillon.
Accés: Prenem la carretera N-230 a Viella. Passeu els tres túnels de la presa de Moralets (Senet) ja podeu aparcar el cotxe. Hi ha un cartell a l'esquerra on podeu deixar el cotxe però com estarà una nit potser millor que el deixeu una mica amagat uns metres més endavant. Penseu que en acabar sortireu al Pont de Salenques i haureu de tornar caminant per la carretera.
Descripció de l'itinerari:
Primer dia:
Aparquem el cotxe i anem a cercar el cartell (1450 m). Tirem amunt per una pista.
15 min. Deixem la pista i agafem un senderó (cartell). Anem pel mig d'una entranyable fageda que ens protegeix del sol. Pugem fent marrades costerudes.
Els faigs deixen par al pi negre i finalment els prats alpins.
1 h 35 min. Esplanada on trobem la cabana de la font Blanca (1935 m.). Molt precària. Continuem tirant amunt però ara el senderó no és tan evident i anem seguint amb cura les fites que estan a contrallum.
2 h. Deixem l'estany de Riueno (2230 m.) a la nostra esquerra i continuem costa amunt per la dreta.
2 h 15 min. Coll de Riueno o de Senet (2300 m.). Aquest sender era seguit pels pastors per pujar els ramats a Anglios ja que per Salenques la pujada és més dreta i no hi ha tantes pastures. Sota nostra tenim l'estany Fe, rodó i oblidat, en una petita vall. Encisador, però la nostra fita és anar al coll de l'estany Fe que està davant no cal davallar sinó seguir un corriol que travessa per l'esquerra una tartera.
2 h 30 min. Coll de l'estany Fe. A la vora veiem una cabana ben arranjada. Des del coll atalaiem els estanys d'Angliós i ara tenim la misió de cercar el refugi-cabana d'Angliós que està en una carena entre l'estany Gran i l'estany del Mig. Perdem alçada sense un camí definit.
2 h 45 min. Refugi - cabana d'Angliós (2230 m.). Construïda de fusta i amb capacitat per a 6 persones còmodament. Emprada pels senderistes del GR-11 que hi fan etapa.

Segon dia: Pujar al Soubiron és terreny d'aventura, pura i dura, nosaltres vam pujar per una canal costeruda, però molt costeruda, que remunta per damunt del teulat del refugi (veure foto). Un cop esteu dalt només cal anar un xic a l'esquerra i anar pujant. Penseu que el pic no és la piràmide bonica que veieu a la dreta sinó que és el pic Angliós Central que haureu de contornejar i amunt tot passant prop de l'estany misteriós ja que no surt a cap ressenya (ni esmentar-lo i mira que és guapo). No cal arribar al coll de Soubiron perquè sou cabretes lliures i aneu per on voleu - que per això anem a la muntanya sense camí.
2 h. Coroneu el pic de Soubiron (2815 m). Menudo Subidon. No és d'estranyar que no hi pugi ningú amb coneixament. Ara tampoc podran fruir de la visió del Russell amb l'estany Packe o Negre, el Mulleres, el Vallhibierna, els Bessiberris (no sé si posar-hi fotos panoràmiques i fer-vos pujar).
El Joan em fa enveja amb els seus macarrons i decideixo tirar avall i abandonar tanta bellesa. Baixarem per una canal herbosa que hi ha entre el coll de Soubiron i nosaltres que ens dura a una tartera que travessarem i pel vessant oposat anirem resseguint unes fites que ens duran prop de l'estany misteriós (ningú en parla) que deixarem a l'esquerra. Baixada forta.
3 h 45 min. Les fites ens duen a una feixa que hem de passar amb cura.
4 h 05 min. Arribem al refugi-cabana d'Angliós. Potser és millor el l'itinerari de baixada que la nostra directa salvatge. Des del refugi us hauríeu d'encarar cap una tartera a l'esquerra i dalt ja trobareu les fites abans de la feixa.
Baixarem pel GR-11 que voreja l'estany Gran d'Angliós per la dreta. Després el sender baixa decididament fins arribar al riu de Salenques on la baixada ja no és tan directa i anem planejant en mig de la fageda.
6 h Sortim al Pont de Salenques a la carretera N-230 i anem per l'asfalt avall.
6 h 20 min. Arribem a l'aparcament (1450 m.) Tancant l'itinerari.


Característiques
:
Dificultat: Mitja - alta. La pujada al Soubiron es fa sense sender i cal tenir bona orientació.
Temps: Primer dia: 2 h 45 min - Segon dia: 6 h 20 min.
Distància: Primer dia: 5,5 km.- Segona dia:11,3 km.
Desnivell: Primer dia: + 900 metres - 100 metres Segon dia: + 600 metres - 1400 metres.
Itinerari circular.
En el Wikiloc podreu trobar el track per si us interessa (clicar sobre el mapa) 

Comentaris

  1. no deies q no feies més de 500metres de pujada??? ahí si s'entera lo metge

    ResponElimina
  2. Ei!! el metge em va dir que poses coneixement. He anat pujant poc a poc i ara ja puc fer fins 900 de pujada. A la baixada vaig patri dels peus... una ungla la perdre segurament (la vols de record? per fer conjurs).

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada