LA CRESTA DEL PIC LLAUSET: EMOCIÓ ASSEGURADA

En Ramon Pach es va quedar enamorat d'una bella línia que puja de la presa de Llauset fins al pic homònim. Feia temps que me n'havia parlat i finalment ens hem posat mans a la feina. És un repte aventurer, diferent, inicialment exigent... Diria que no és una sortida habitual.
Característiques:
Dificultat: Difícil, per la pujada "salvatge" de les canals que puja a la carena.
Desnivell:  920 metres.
Temps: 5 hores 17 minuts
Itinerari circular.
Descripció de l'itinerari:

Comencem el recorregut en la presa de Llauset que travessem saltant un parell de tanques.

En arribar a la punta de la presa agafem un carrerany desdibuixat que ens duu uns metres més amunt on trobem un corriol que ens duu on havia l'estructura que aguantava els cables que van permetre la construcció de la presa (blondins). Un cop aquí anem ja sense camí - fort pendent amb herba - cap a la paret que tenim davant i que voltem per la dreta. Ara apareixen un conjunt de canals d'herba i pedra que anem sortejant com podem. Cal saber navegar entre la incertesa. Tot és pendent. Cal grimpar amb algun pas compromés. La norma és anar tirant amunt, tendint una mica cap a la dreta. Segur que si repetim la pujada anem per un altre indret.
1 h Sortim al cap de la serra a 2500 metres. Pugem a la primera cota d'una llarg carena.
1 h 10 min Assolim el primer cimal 2559 metres. Albirem la llarga carena que hem de travessar. No albirem grans dificultats. Únicament davant tenim una primera bretxa, les properes no seran gaire remarcables.
La segona alçada (2574 m.) la voregem. Hi ha moments que podem anar per corriols oberts pel bestiar i hi ha moments que hem de triar anar per la carena sense corriols. La visió sobre l'entorn és genial.
1 h 50 min Arribem a una cota sense nom (2755 m.) fins on arriba una marcada beta de marbre blanc. A destacar la visió a la dreta de la Cresta de Roques blanques fins al Vallibierna.
El proper cim és veu més proper i no hi ha desnivells destacables.
2 h Pic de Guadieso (2782 m.). Una mica més endavant el terra tindrà un sorprenent canvi de color i s'imposarà un to entre negre i rogenc. Ens dirigim vers la propera cimadal.
2 h 35 min Tuca de Guadieso (2881 min). Vaig a descriure una mica la panoràmica que frueixo des d'aquí dalt. Al nord el pic de Vallibierna, amb una munió d'excursionistes, la Cresta de les Roques Blanques, el tuc de Feixant o la Tallada, la vall de Bessiberri (Nord, central, Sud, Comoloformo, punta Lequetreu,..), pic de la Solana de Lluaset, Tuc dels Anglios, tuc de Soubiron, tuc de Mauberme, la punta Senyalada o dels Soldats, Punta Alta, Comalesbienes, Pala Alta de Sarraera, els pics de Pesson, Corroncui, Pistes d'esquí de Boí, pic de la Gelada, tossal de les Roies, pic de la Menada que s'intueix, Turbo, Montsec, Cotiella, Bagueñola, pics d'Eriste,
Bachimala, Posets, Bardamina, pic de Castanesa, tuca de Bacibé a les pistes d'esquí de Cerler, Sequo de la Vacuo, Pico del Portillon, Perdiguero ...
Continuem la llarga carena. Darrera pujada ferma.
2h 45 min Pic de Llauset (2904 m.) punt més alt de la nostra carena. La baixada és una mica compromesa ja que trobem un pas estret i pendent però la resta es davalla sense cap mena de dificultat.
2 h 55 min Collada de Llauset (2889 m.) i iniciem la forta davallada per la vall homònima.
5 h 17 min Aparcament de l'embassament de Llauset (2192 m), tancant el cercle.
Per obtenir el track:


Powered by Wikiloc