CONFINAMENT 4: CIRCULAR EN MIG DE LA BOIRA D'ALBATARREC A SUDANELL

 
Un nou cap de setmana de confinament. Una nova oportunitat per recórrer el meu terme municipal i dels pobles propers - al mal temps bona cara -. L'altra dia sentia una dona a l'ermita de Carrassumada que donava les gràcies pel confinament per haver pogut descobert paratges com aquells. Tampoc és això.

Avui m'ha acompanyat la boira (alguna foto m'ha quedat bé). He sortir d'Albatàrrec per la sèquia de Torres i he anat a buscar la passarel·la de Butsenit que ja es podia passar ja que les altres dues vegades estava colgada per l'aigua. Després he anat als Patamolls de Montoliu i he tornat a la sequia de Torres. He seguit el canal de Seròs per anar fins a Sudanell. M'he arribat al Muladar i he visitat l'interior del poble. He agafat un altre cop la banqueta del canal de Seròs fins a Montoliu i finalment el canal d'Urgell. Una volta molt interessant. Qui no és feliç, es perquè no vol...  Passo a explicar-ho-vos més detalladament.

CARACTERÍSTIQUES:
Valoràció. Itinerari ideal per aquests dies de confinament. La boira ha estat una meravellosa companya de viatge.
Dificultat: Moderada
Desnivell: 65 metres.
Temps: 3 hores 30 minuts.
Distància: 16,8 km
Itinerari circular.
Descripció de l'itinerari
:

Inicio l'excursió des del CAP d'Albatàrrec (c. de les Escoles núm. 1) i segueixo per la carretera fins arribar a la rotonda. L'única del poble i agafem el carrer que surt a la dreta. 

3 min. Passem per davant de l'escola del poble amb un rellotge de sol que avui amb la boira resulta totalment inútil. En acabar l'escola anem per un solar sense edificar i ens encarem vers la Sènia que permetia pujar el nivell de l'aigua de la sèquia. Coordenades UTM: 31T  x=299915  y=4604954. 

5 min Seguim per la sèquia de Torres. Anem per l'esquerra. Estem seguint el GR3 d'Aspa a Lleida. En arribar al terme de Montoliu el camí està asfaltat.

19 min Abandonem la sèquia i agafem un camí asfaltat que davalla cap al riu. Per aquí va una variant el GR3.

29 min Bifurcació de camins. Vaig puntualment a la dreta per visitar la passarel·la de Butsenit. El nivell del riu ha baixat i puc passar fins la meitat per fer alguna foto. Coordenades UTM: 31T  x=298887  y=4605323

37 min Torna a estar a la bifurcació i ara vaig per l'altre costat. Entro a la partida dels Patamolls de Montoliu.

47 min Abandono el camí i vaig cap al riu. Entre la vegetació puc veure les restes d'un niu de metralladores bolcat en mig del riu. El Segre ha canviat en aquests anys de llera. Era una defensa republicana. Coordenades UTM: 31T  x=298887  y=4605323

Torno en darrera. 

50 min Hi ha dos cartells informatiu i un banc. Segueixo un corriol poc evident perpendicular.

52 min Surto al canal d'Urgell, però aquí el seu aspecte és totalment modest. Uns metres més avall acabarà el seu viatge regant els camps de fruiters des de fa 170 anys. Vaig a l'esquerra, al costat del canal.

1 h 04 min Creuo el canal i segueixo per l'altre costat. M'incorporo de nou a la Sèquia de Torres que segueixo a la dreta. Passo per la vora d'una xemeneia d'una bòvila. Està torta i qualsevol dia caurà.
1 h 16 min Abandono el GR3 que va cap al pont de les 5 Boqueres fins a Aspa seguint el riu Set. Agafo un trencall que va a la dreta (recte).

1 h 20 min Creuo el riu Set.  Tiro amunt. Deixo el camí a la dreta que segueix la sèquia de Torres. 

1 h 22 min Surto a la carretera d'entrada a Sudanell, però segueixo la banqueta del Canal de Serós que em queda a la dreta.

1 h 27 min A l'altre costat del canal puc observar dues espitlleres del niu de metralladores que protegia el canal. En parlaré en visitar el poble de Sudanell.

1 h 40 min Jaciment del Muladar. El trobareu gràcies a una torre elèctrica que hi ha al costat. Veure més informació. Només hi resten 4 tombes excavades en la roca. Coordenades UTM: 31T  x=296136  y=4602944

1 h 45 min Surto a la carretera a Torres de Segre i creuo el canal de Seròs i torno per l'altre costat de la banqueta. Retorno al poble de Sudanell i veig que és un poble molt ben cuidat, amb nombrosos espais enjardinats i per jugar la mainada. Encara que al final trobaré una nota negativa. 

2 h 03 min Em trobo damunt del niu de metralladores que he observat a l'altre costat del canal. Es pot observar les espitlleres brutes. Casualment passa per allí un senyor i sembla que té ganes de parlar. M'explica que ell de jove havia baixat al niu de metralladores i que l'entrada està a la primera casa de la dreta del carrer Bonaire. També em parla de la vila vella (partida del poble) on sembla que havia hagut el primer poblat del poble però que poc a poc va anar abandonant aquest poblat més propera al riu i es van instal·lar aquí dalt. De fet hi ha un plafó orientatiu que ens explica el que veiem des d'aquí dalt. Avui amb la boira, res. Coordenades UTM: 31T  x=297086  y=4603599

Segueixo els carrerons del casc antic de Sudanell

2 h 10 min Església de Sant Pere. A la porta veig uns impactes de bala que caldria pensar que són de la Guerra Civil. Coordenades UTM: 31T  x=297082  y=4603442

A l'esquerra de l'església hi ha una curiosa creu de terme, prou interessant per dedicar-li una foto. Coordenades UTM: 31T  x=297074  y=4603373. A la dreta trobem una plaça dedicada a Josep Eritja ben ornamentada amb peces d'un molí. 

Torno a passar per l'ajuntament del poble i m'enfilo cap al canal de Serós a la sortida del poble.

2 h 18 min Abans d'arribar a la banqueta del canal trobo al terra la peana i la columna d'una altra creu de terme oblidats. És una llàstima que romangui aquí tirada i abandonda. Opinió d'un excursionista agnòstic. Coordenades UTM: 31T  x=297217  y=4603604. Segueixo per la banqueta del canal a la dreta.

2 h 20 min Pont i carretera d'entrada a Sudanell. El travesso, aniré per l'esquerra del canal aigües amunt. Al costat d'un nou parc infantil.

2 h 25 min Travesso la carretera a Sarroca i continuo per la banqueta.

2 h 35 min Passo per damunt el pont de les 5 boqueres. Sempre l'havia passat per sota. Segueixo per la banqueta del canal.

2 h 43 min Pas estret de la banqueta del canal.

2 h 50 min Pont del canal. Passat uns metres trobem un amagatall de la Guerra Civil mig malmès. Coordenades UTM: 31T  x=298337  y=4603982. A l'altre costat del canal hi ha dues espitlleres sota d'una torre de la llum que ens senyalitza un nou niu de metralladores. Coordenades UTM: 31T  x=298337  y=4603982

Continuo pel costat del canal. Hi ha un pas estret. Si es té vertigen no passar-hi. En els primers metres podem veure les restes del Sis dits. Costa de localitzar.

2 h 58 min Pont de la carretera d'entrada a Montoliu. L'altre dia vaig anar pel canal de Seròs que es més ràpid però prefereixo canviar de ruta. Travesso el canal de Seròs i vaig per l'esquerra per on puja el canal d'Urgell que he abandonat a l'anada. Vaig per una carretera asfaltada per les afores de la vila. Hi ha una indicació a la sala de Vetlles que m'ajuda a orientar-me.

3 h 04 min Pont per creuar el canal d'Urgell. Abandono la direcció a la sala de Vetlles. Vaig per la banqueta del canal. Hi ha una pista per la vora però prefereixo seguir la banqueta.

3 h 17 min Abandono la banqueta del canal i agafo un camí que surt a l'esquerra cap a Albatàrrec.

3 h 26 min Pont sobre el canal de Serós i primeres cases d'Albatàrrec. Tiro recte.

3 h 30 min CAP d'Albatàrrec on he començat l'itinerari.

Track de la caminada (primera vegada que ho gravo amb l'opció wikiloc):

Powered by Wikiloc

Comentaris