A LA RECERCA DEL CAMÍ PERDUT: EL CAMÍ DE TERRADETS A AGER


Hi ha una espècie excursionista ben singular - en perill d'extinció -: els cercadors de camins que busquen camins desinteressadament per tot el país. La pesa més preuada que busquen és el camí de Terradets a Àger. Tots els cercadors ens havíem perdut pels costers per sota de la torre d'Escumó. Sortia a la guia del Montsec del gran mestre excursionista Manel Cortés, però en la intimitat em va confesar que aquest camí s'havia perdut. Tots el buscàvem, ens perdíem i no el trobàvem. L'altre dia coincideix amb l'Enric Sabaté amb qui comentem la desesperació per no localitzar aquest camí... decidim unir esforços per tornar a provar-ho. Ell va fer una foto des de l'altra riba i es veia després d'incendiar-se la zona fa un parell d'anys. També contactem amb un altre cercador preuat, Gustavo d'Àger que em passa un trac. Finalment, HEM LOCALITZAT EL CAMÍ.

Estem parlant d'un dels camins més important de la vall d'Àger que s'havia anant perdent. Era l'entrada a la vall provinent del Pallars. Un camí medieval bàsic en les comunicacions de la zona que la dissort havia fet desaparèixer. Un incendi li ha donat una segona oportunitat. 

FITXA TÈCNICA

VALORACIÓ: Cercant l'antic camí de Terradets a Àger i baixant pel camí a l'ermita de Sant Miquel

DIFICULTAT: Baixa, però cal tenir present que hi ha moments que no és evident el camí i cal seguir fites... que en algun moment costa visualitzar.

TEMPS: 2 hores 45 minuts

LONGITUD: 7 kilòmetres

DESNIVELL: 490 metres

ITINERARI CIRCULAR

Descripció l'itinerari:

Aparquem a la font de les Bagasses (C-13 - 70,5). Anem cap l'estret de Terradets amb l'espectacular paret de les Bagasses, solcada per tota mena de vies d'escalada. Passem arran de la paret.

6 min Pont de les Rajoles o Medieval que travessa la Noguera Pallaresa al peu de les cingleres. Per aquí passava el camí medieval que unia Àger amb Tremp. Estem seguint l'anomenat camí de les Torres - que seguia les torres elèctriques que vam recuperar en la 27na Diada del Camí de muntanya.

17 min Sortim a la via del tren. Anem uns metres per la vora i aviat agafem un trencall a l'esquerra.

23 min Cruïlla de camins. El camí de les Torres, per on tornarem en acabar el recorregut, tira recte per la vora d'una paret. Nosaltres girem a la dreta. El sender és poc evident.

25 min Ens incorporem al camí que puja de la via del tren. Era l'antic camí però queda tallat per la via i per ara una tanca metàl·lica. Ho hem comprovat que després de baixar 8 minuts queda tallat i hem hagut de tornar a pujar. Es el que té la vida de l'explorador. Per la qual cosa anem pel camí de l'esquerra tot remuntant. Entrem en un bosc cremat i anem seguint les fites que van traçant ziga-zagues.


50 min Passem arran d'un camp i arribem a una antiga pleta. Tram perdedor.

1 h 30 min Cruïlla de camins. Per la dreta puja el camí a la torre de l'Escumó (veure circuit circular procedent de l'Ametlla), recte continua el camí medieval a l'Ametlla (a 1h 26 min de la cruïlla) (veure recorregut procedent de l'ermita de Sant Miquel), i a l'esquerra davalla el camí a l'ermita de Sant Miquel de Mallabecs per on baixem.

Restes de l'ermita de Sant Miquel i la torre de guaita

1 h 52 min Passem pel costat de l'ermita enrunada on destaca l'absis i un roure en l'interior. Davant tenim la base de la torre de guaita prominent. Pugem per una cadena.

1 h 55 min Torre de guaita de la que resten alguns carreus. Panoràmica excepcional sobre el pas de Terradets. Cal destacar que dalt de tot es pot albirar el llogarret de Rúbies on hauria una altra torre de guaita amb la que comunicaria. Tirem avall.

2 h 10 min Enllacem amb el camí de les Torres on trobem un cartell. Anem a l'esquerra.

2 h 20 min Punt on hem abandonat el camí i hem pujat per l'antic camí medieval.

2 h 39 min Pont de la rajola o medieval.

2 h 45 min Aparcament de la font de les Bagasses.

Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc

Comentaris