CONFINAMENT: ALBATARREC PERIMETRAL

 
Ja he fet totes les sortides que podia fer pel terme: Albatàrrec al Pedrós, Albatàrrec a la Timoneda , Albatàrrec a Aspa, Albatàrrec a Sudanell, Albatàrrec a Sunyer/Alfés/Montoliu, Albatàrrec a Artesa de Lleida... només em faltava... L'Albatàrrec perimetral que consisteix en donar tota la volta al terme del poble. Ha estat un plaer amb un xic d'aventura,i ja veieu ben acompanyat.

CARACTERÍSTIQUES TÈCNIQUES: 

Valoració: Recorregut friky per poder caminar sense sortir del terme d'Albatàrrec on estem confinats municipalment.

Dificultat: Moderada. A part dels 21 km cal tenir present que hi ha moltes bifurcacions que es poden solucionar molt bé amb el track que posem al final. També cal dir que hi ha passos de canals i sèquies per passarel·les. 

Desnivell: 123 metres.

Temps: 4 hores 37 minuts. 

Distància: 21,2 km

Itinerari circular.

Descripció del recorregut:

En el centre del poble hi ha una plaça que no és una plaça... És on hi ha la farmàcia. On surt la carretera a Alfés, sembla una plaça i és on comencem la nostra aventura.

Seguim la carretera cap a Lleida.

Als 100 metres agafem un carrer a l'esquerra. Agafem el carrer de la Pleta que ens duu als afores del poble.

0,6 km Arribem a la Sèquia de Torres que seguim a la dreta. Aigües amunt.

1,2 km La sèquia s'estreny. Passem per una raconada ben bonica.

1,5 km Canviem de costat per una palanca. Sortim al camí vell d'Albatàrrec. Girem a l'esquerra. Estem en el GR-3 que va d'Aspa a Lleida. Deixem a la dreta el canyissar per on va el camí cap a Lleida. Aviat ens tirem a la dreta per un camp de fruiters, però és un error, cal seguir una estona el GR 

1,7 km Passarel.la sobre un rec. Entrem a un camp i el baixem fins al riu.

1,85 km Arribem a la riba del Segre. L'entorn està cobert de vegetació de ribera, molt esponerosa. Anem a l'esquerra per l'extrem dels camps de fruiters.

3,4 km Arribem al Parc del Segre. No anem a l'illa de la Tercera república ja que davant queda tallada. Concretem una possible data per anar a conquerir l'illa (8 de setembre). Resulta que el terme d'Albatàrrec en aquest punt ocupa uns metres en la riba dreta del riu. Enmig la riuada de 1982 va formar una illa que és del terme i volem anar a conquerir-la...

Pugem per la carretera cap al poble fins passar la primera casa (que fou un antic escorxador del poble) i anem entre arbres fruiters. (3,8 km). 

4,6 km Sortim a la captació d'aigua del Canal del Segarra - Garrigues que voltem. Poc després sortim del terme i ens anem a passar per la passarel.la que creua el riu per posar el peu a les terres del terme que tenim a la riba dreta. Un acte simbòlic.

5,4 km Sortim a la passarel·la de Butsènit que travessem. Alerta que si el riu baixa ple no es pot creuar. Anem a la dreta, cap a Lleida pel camí natural del riu.

6 km Entrem de nou al terme d'Albatàrrec després d'aquesta breu entrada al terme de Lleida. És un acte simbòlic i decidim posar-hi una creu de terme. Com no portem pedres, en Jordi decideix fer de creu.

Tornem al terme i agafem una camí entre camps cap al sud, al front tenim la urbanització de l'Abella que ens servirà per orientar-nos.

7,5 km Travessem per una palanca la sèquia de Torres i sortim a la carretera que travessem. Agafem la carretera a la urbanització.

7,7 km Deixem el carrer que entra a la urbanització i anem pel camí que va per l'esquerra que és per on passa el terme.

8,1 km Ermita de l'Abella o de Montserrat que ostenta el títol de l'ermita més lletja del món. Amb perdó, però... jutgeu vosaltres.

Baixem per un camí trialer que hi ha davant i anem a cercar el canal de Serós.

8, 4 km Travessem el canal per una nova passarel.la més llarga. Per dins passa una sèquia menor que travessa el canal i que a nosaltres ens va perfecte per creuar-lo.

8,7 km Més problemes tenim per travessar el canal d'Urgell. Hi ha una pala però hi salta aigua i no hi podem passar. Finalment decidim baixar al canal i travessar-lo malgrat els tres dits d'aigua que hi baixa. La màxima aventura del dia.

Anem a l'esquerra i entrem a un camp d'arbres fruiters, després a un de cereal i finalment pugem sense camí a un modest tossal.

9,2 km Passem pel costat d'una pedrera.  Sortim a la carretera d'accés a Montoliu pel secà i travessem un camp d'arbres fruiters. Ens encarem cap a l'autovia que tenim davant.

9,6 km Autovia. Hi ha un camí que hi va paral·lel i que seguim a la dreta.

10 km Un túnel ens permet passar a l'altre costat.

10,7 km Sortim a un camí important. A la dreta tenim una gran gravera que ocupa un dels vèrtex del terme encara que potser és més còmode anar pel camí ja que anem una mica com podem per l'altre extrem de la gravera.

11, 7 km Ens incorporem a la pista lateral. Anem propers a l'autovia una bona estona sense tenir dubtes. Estrictament parlant un dels turons que tenim davant està dins del terme d'Albatàrrec però obviem la seva visita.

13.1 km Sortim a la carretera a l'abocador de Montoliu. Uns metres més enllà hi ha la carretera C-12. Anem a l'esquerra. Passem per sota l'autopista i poc després travessem la carretera i agafem una pista que passa per davant d'una granja  (14 km.).

14,7 km Per la dreta s'incorpora la carrerada d'Albatàrrec que seguirem molta estona i que fa de partió del terme.

14,9 km Arribem a un collet. Al costat hi ha una fita de terme. De fet aquest es troben el terme de Lleida, el d'Alfés i el de Lleida. Estrictament parlant podríem dir que a la dreta comença la Timoneda d'Alfés. En molts indrets hem trobat fites de terme, especialment en aquesta darrera part on hi ha turons.

15,2 km Canal d'Urgell que travessem. Davant tenim el tossal de Pedrós cap on ens dirigim.

15,7 km Passem per l'extrem del Pedrós d'Albatàrrec que ens queda a l'esquerra. Continuem per la carrerada.

16,1 km Cruïlla. Ens creua l'antic camí d'Albatàrrec a Artesa de Lleida. Nosaltres Anem recte encara que hem de tenir present que hi ha una doble bifurcació.

16,45 km Per l'esquerra surt el camí de la Peixera de Baix que obviem.

17,3 km Fi d'una llarga pujada (188 m.) i iniciem el llarg descens cap a la vallada de Regasalat.

17,6 km Extrem nord-est del terme. Hi ha una fita destacada. Girem a l'esquerra per una pista asfaltada. Tram avorrit.

18,2 km A la dreta ens queda el mas de la Mari Fe, enreixat. En el vessant encarat cap al riu encara es pot veure les restes d'un niu de metralladores encarat cap al riu que protegia el camí. Un dia faré una entrada exclusiva per explicar-vos algun detall prou interessant. 

19,3 km Pont sobre l'autovia.
20 km Sortim a la carretera de Lleida a Albatàrrec. Anem a l'esquerra per la vorera.
20,2 km Travessem el canal de Serós. Anem per la banqueta del canal per l'esquerra.
21,2 km Albatàrrec, a la plaça no plaça on hem començat la volta perimetral d'Albatàrrec.

Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc

Comentaris